Претрага
Close this search box.

PREDLOZI ZA ĐURĐEVDANSKU TRPEZU Od pite i salate do paštete, dobićete brojne pohvale

Foto: elements.envato.com

Pastirska pita, gurmanska salata, francuski krompir ili pašteta, nećete da pogrešite šta god da odaberete.

Pastirska pita

Sastojci:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 2-3 glavice crnog luka
  • 1-2 šake graška
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike pasiranog paradajza
  • ulje, suvi začin, so, biber
  • 4 veća krompira
  • 150 ml mleka
  • 3 kašike kisele pavlake
  • puter
  • 100 g tvrdog sira
  • 5 tvrdo kuvanih jaja

Priprema:
Stavite krompir da se kuva. Na ulju upržite sitno naseckani crni i beli luk, pa dodajte i mleveno meso i pržite dok ne ispari tečnost. Dodajte grašak, suvi začin, so, biber i pasirani paradajz. Mešajte da se sve sjedini i sklonite s vatre. Skuvani krompir dobro izgnječite, dodajte mleko, malo putera, pavlaku, suvi začin i so po ukusu. Na dnu vatrostalne posude ređajte fil od mesa, pa pire, preko pirea utisnite polovine kuvanih jaja i odozgo narendajte sir. Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Pitu služite toplu uz sezonsku salatu ili kiselu pavlaku.

Gurmanska salata
Sastojci:

  • 200 g mesnate slanine
  • 4 tvrdo kuvana jaja
  • 100 g pečenih semenki suncokreta
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 2 kašike majoneza
  • so, biber

Priprema
Slaninu isecite na kockice, pa je propržite. Kada je gotova, izvadite je na papirnati ubrus da se iscedi i ohladi. Sjedinite kiselu pavlaku, majonez, semenke suncokreta, tri isečena jaja i peršun, začinite po ukusu i na kraju dodajte i ohlađenu slaninu. Ukrasite kriškama preostalog jajeta.

Francuski krompir
Sastojci:

  • 6-8 krompira
  • 4 tvrdo kuvana jaja
  • 100 g kačkavalja
  • 3 kašike ulja
  • kašičica soli
  • 2 sveža jaja
  • 200 ml pavlake za kuvanje

Priprema
Krompir isecite na kriške, pa ih kuvajte pet minuta. Polovinu upola skuvanog krompira stavite na dno podmazane tepsije, odozgo poređati jaja isečena na kolutove, pa začinite i stavite polovinu rendanog kačkavalja. Preko stavite drugu polovinu krompira, pa prelijte jajima umućenim s pavlakom za kuvanje. Sve pospite ostatkom kačkavalja. Pecite na 200 stepeni oko 25 minuta.

Pašteta
Sastojci:

  • 5-6 tvrdo kuvanih jaja
  • 100 g maslaca
  • 1-2 kašike senfa
  • so

Priprema:
Skuvana i ohlađena jaja zgnječite viljuškom. Dodajte maslac i polako mešajte dok se maslac lepo ne sjedini s jajima. Da bi vam ovo bilo lakše, ostavite maslac neko vreme na sobnoj temperaturi. Dodajte senf, posolite po okusu i sve dobro pomešajte.

trpeza.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti