Претрага
Претрага
Close this search box.

Prema veštačkoj inteligenciji ovako izgledaju savršen muškarac i savršena žena (FOTO)

Foto: Bulimia Project

Veštačka inteligencija je stvorila slike savršene žene i muškarca, a rezultati su prilično zabrinjavajući.

Veštačka inteligencija je na osnovu fotografije milijardu ljudi na društvenim mrežama stvorila ideal koji je zabrinuo mnoge. Istraživanje je sprovela organizacija za svest o poremećajima u ishrani The Bulimia Project i oni su upozorili da su rezultati uglavnom nerealni u njihovom prikazivanju tipova tela, a očigledno je i zašto.

Otkrića se neće svideti osobama koje nisu punačke i preplanule puti. Za početak, slike muškaraca i žena pokazuju pristrasnost prema tamnijim tonovima kože.

Foto: Bulimia Project

Žene na slikama su prikazane sa plavom kosom i smeđim očima, dok muškarci imaju smeđu kosu i oči. Ali boja kose je možda najmanji problem na ovim slikama.

Istraživanje Bulimia Projekta otkrilo je da je kolekcija slika inspirisanih društvenim medijima daleko seksualizovanija od većine slika koje se trenutno nalaze na mreži.

Što se tiče žena, na 37 odsto slika imale su plavu kosu, a na 53 odsto slika su imale maslinastu kožu.

Slika idealnog muškog tela predstavljala je velike, mišićave bodibildere, sa bicepsima za koje se činilo da takođe imaju bicepse. 67 odsto slika muškaraca uključivalo je smeđu kosu, dok je 63 odsto slika prikazivalo preplanulu kožu. Nakon što je koristio veštačku inteligenciju za analizu slika koje društveni mediji predstavljaju kao idealnog muškarca i žene, Bulimia Project je zatražio od veštačke inteligencije da podeli svoju perspektivu zasnovanu na slikama sa interneta.

Za savršenog muškarca 2023. izabran je muškarac sa bradom i uglavnom smeđim očima i kosom. Za savršenu ženu, rezultati su bile slike žena sa smeđim očima, smeđom kosom i preplanulom kožom.

Foto: Bulimia Project

„S obzirom na to da društvene mreže koriste algoritme zasnovane na tome koji sadržaj privlači pažnju, lako je pretpostaviti zašto se pokazalo da su prikazi veštačke inteligencije seksualizovani. Platforme promovišu nerealne oblike tela“, navodi Bulimia Project, a prenosi

index.hr.

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Crni Rok
19.05.2023 11:18

Prave nakaze

Povezane vesti

Претрага