Претрага
Претрага
Close this search box.

PRETERALI STE S ALKOHOLOM ZA VIKEND I MAMURLUK VAS “UBIJA”? Evo kako da se vratite u normalu do PONEDELJKA

Foto: DrinkWise

Kada dođe vikend mnogi znaju da se opuste u društvu dragih prijatelja i uz koju čašicu alkohola. Ali šta kada svane novi dan ili ponedeljak? Oni koji lošije podnose alkohol ili preteraju sa istim, sutradan muče muku sa mamurlukom. Koliko je potrebno vremena da se oporavite nakon burnog vikenda?

U razgovoru za DailyMail, stručnjaci su otkrili koliko je tačno vremena potrebno mozgu i telu da se vrate u normalnu ravnotežu. Kako ističu, organizmu je potrebno dva dan, možda čak i tri za oporavak od alkohola. Takođe, gomilanje hrane neće sprečiti mamurluk. Dr Husein Ahmad rekao je za DailyMail da ako popijete samo jedno piće, telo ga obrađuje u roku od dva do tri sata.

“Međutim, višestruka alkoholna pića usporavaju koliko brzo vaše telo može da ga metaboliše, a može proći i do 12 sati da potpuno napusti vaš krvotok”, rekao je.

Ali čak i nakon što napusti krvotok, alkohol putuje u druge telesne sisteme i to može da potraje par dana dok telo potpuno ne izbaci toksine.

“Iako se hrana često preporučuje uz alkohol, ona može da uspori brzinu metabolizma alkohola u telu, što znači da je potrebno više vremena da napusti vaš sistem”, rekao je dr Ahmad.

Nutricionista Kliford Stefan rekao je da, iako jedete obilan obrok pre ili u toku konzumiranja alkohola, to vam neće pomoći dan kasnije. Kada alkohol izađe iz krvotoka, krvni sudovi, koji se sužavaju kada se napijete, vraćaju se u normalu. Međutim, alkohol će i dalje ostati u vašem telu, jer putuje iz krvotoka u digestivni sistem, dok je granica od 12 sati vreme kada nastupa mamurluk. Hormon za dobro raspoloženje dopamin počinje da opada na neobično niske nivoe, što može da dovede do osećaja nezadovoljstva.

Foto: elements.envato.com

Takođe telo dehidrira jer je alkohol diuretik, supstanca koja blokira signale koje mozak šalje bubrezima, a koji im “govore” da zadrže vodu. Zbog toga tečnosti brže prolaze kroz bešiku. Problemi sa stomakom su uobičajeni oko dva dana dok se alkohol i dalje nalazi u crevima. Takođe, alkohol može da uništi i dobre bakterije i da hrani loše u crevima. Taj proces dovodi do bolova u stomaku, zatvora i povećane želučane kiseline nekoliko dana.

Dr Stefan predlaže izbegavanje kofeina ujutru kako bi se izbeglo pogoršanje tih efekata. Ona će samo dodatno da izritira sluzokožu želuca i dehidrira organizam. On umesto toga preporučuje da posegnete za vodom sa limunom i morskom solju kako biste nadoknadili izgubljene elektrolite. Dodatni savet je izbegavanje lekova protiv bolova kao što su oni na bazi ibuprofena.

“Vaša jetra je upravo pretrpela značajan udar, detoksikujući alkohol iz vašeg sistema, a gomilanje uobičajenih lekova protiv bolova dan posle samo će dodati da utiče na jetru”, rekao je dr Stefan.

Otprilike dva dana nakon što prestanete da pijete, alkohol se potpuno očisti iz vašeg tela, što dovodi do potpunog vraćanja krvotoka u normalu. Za još jedan dan, pražnjenje creva se vraća u normalu. Zatvor, dijareja i bol se ublažavaju, dok se siselina u stomaku smanjuje ili se vraća u normalan nivo, vaše telo počinje da se resetuje, sva kiselost od alkohola se smiruje, a vaš stomak počinje da se vraća u normalu, rekla je za kraj nutricionistkinja Ričardson.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti