Male, kremaste i ukusne, princes-krofne su pravi način da se zasladite na kraju dana ili posle obilnog obroka.
Recept za princes-krofne je jednostavan, a kada ga napravite, više nećete imati sumnje čime da poslužite goste i ukućane.
Sastojci za princes krofne:
za testo:
- 250 ml vode
- 125 g putera
- 2 kašike šećera
- 150 g brašna
- 4 jajeta
za fil:
- 800 ml mleka
- 150 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 150 g brašna
- 125 g putera
Priprema princes-krofni:
Pomešajte vodu, puter i šećer i stavite da kuvate sve dok ne provri, pa sklonite sa šporeta. Prosejte brašno, ubacite ga u toplu smesu i mešajte dok se sve ne sjedini, pa onda ostavite da se ohladi nekoliko minuta.
Dodajte jedno po jedno jaje uz mešanje između njihovog dodavanja. Dobijenu smesu prebacite u špric za kolače i istiskujte smesu na pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Ostavite prostor između njih jer će narasti. Pecite od 30 do 40 minuta na 200 stepeni i jako je važno da u toku pečenja ne otvarate rernu da bi testo bilo vazdušasto.
Pola litra mleka stavite da se greje. U činiji umutite žumanca sa vanilin šećerom, šećerom i brašnom, pa dobro promešajte. Na kraju dodajte preostalih 300 mililitara mleka i sve dobro promešajte.
Kada se mleko na šporetu ugreje, dodajte smesu sa umućenim žumancima i kuvajte uz neprestano mešanje sve dok se ne zgusne. Kada to postignete, sklonite sa šporeta, pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U ohlađenu smesu dodajte puter koji je odstajao na sobnoj temperaturi i dobro umutite mikserom.
Kada testo bude gotovo, malo odškrinite vrata rerne i ostavite da se tako hladi. Posle 10 minuta izvadite pleh i svaki komad testa presecite napola.
Donju polovinu testa nafilujte špricom ili kašikom, pa preklopite gornjom polovinom. Po želji pospite šećer u prahu.
Prijatno!
(Ona.rs)