Prolećni umor i kako podići nivo energije

Dok neki ljudi ni ne osete promenu, meteoropate su sklone da dožive promenu vremena kao stres za organizam.

Uzrok prolećnom umoru može biti i narušen imunološki sastav; tokom hladnih zimskih meseci malo ko će uspeti da izbegne prehladu ili grip, pa se naš umoran organizam nakon izloženosti tim stresorima tek počinje oporavljati u toplim danima.

Nedostatak vitalnosti može biti uzrokovan i manjkom vitamina u organizmu. Važni izvori energije su vitamini C i D koji zavise od unosa svežeg voća i povrća, kao i izloženosti sunčevim zracima, što nam tokom zime nedostaje.

Alergije takođe mogu biti uzrok umora; istraživanje iz 2013. godine američkog Zavoda za astmu i alergije (AAFA) pokazalo je da 59% ispitanika koji pate od alergija disajnih organa imaju problema sa snom i buđenjem tokom noći. Alergije ne utiču samo na san onih koji od njih boluju, jer je i 48 % osoba čiji su partneri alergičari prijavilo je probleme s buđenjem tokom noći zbog neprestanog šmrcanja i kijanja partnera.

Ako imate problema s uspavljivanjem, pomozite sebi čajem od valerijane.

Nedostatak gvožđaa često može biti uzrok osećaja iscrpljenosti i umora, posebno kod žena koje ga naročito gube tokom menstruacije. Osim umora, nedostatak gvožđaa vidi se u bledoći lica, kratkom dahu i obilnim ciklusima kod žena.

Beli luk i aloe vera akođe su odlični prirodni načini za jačanje imuniteta i odolevanje sezonskim prehladama.

Fizička aktivnost ubrzaće vaš metabolizam i poboljšati cirkulaciju zbog čega ćete se osećati bolje i odmornije. Pokušajte započeti dan hladnim tušem i 15-minutnim razgibavanjem za razbuđivanje i brži rast energije.

Ako Vam se čini da prolećni umor ne prolazi i da bi iza Vaše iscrpljenosti mogao biti zdravstveni problem, odmah se uputite lekaru.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti