Претрага
Претрага
Close this search box.

PRSTE DA POLIŽEŠ Veganska proteinska romesko pasta (RECEPT)

Foto: Pixabay

Danas vam predstavljamo preukusnu, a vrlo jednostavnu za pripremu – vegansku proteinsku romesko pastu. Romesko je vrsta sosa u kome su u glavnim ulogama pečena crvena paprika i pečni bademi. U ovoj visoko proteinskoj varijanti, u sos za pastu dodaćemo i blok tofu sira. Dodatak tofu sira, pojačaće sadržaj proteina u pasti i doneće dodatni kremasti kvalitet jelu.

Potrebno je:

Crvena paprika 4 kom. (ako imate gotove u tegli, možete njih da upotrebite)
Pečeni bademi 80 g
Integralna pasta (fusili, farfale ili pene) 400 g
Tofu sir (običan) 200 g
Beli luk 1-2 čena
Paradajz pasta (koncentrat) 2 kašike (ili oko 150 g pirea od paradajza)
Sušeni paradajz 3-4 kom. (opciono, ako imate)
Dimljena paprika (u prahu) 1-2 kašičice (ako nemate, stavite 1 kašičicu aleve paprike)
Origano 1-2 kašičice
Balzamiko sirće 1 kašika
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje 1-2 kašike (opciono)
Voda u kojoj se kuvala pasta

Postupak:

  1. Zagrejte rernu i poređajte oprane paprike na papir za pečenje. Pecite ih 35-40 min, okrećući povremeno dok ne potamne sa svih strana. Izvadite pečene paprike i ostavite da se ohlade
  2. Ako imate sirov badem, prepecite ga u rerni ili na ringli nekoliko minuta da zamiriše. Pazite da se ne prepeče (to se lako desi)
  3. U međuvremenu stavite vodu za pastu da provri. Kada voda provri, dodajte malo soli i ubacite pastu da se kuva. Neposredno pre nego što je pasta kuvana odvadite iz šerpe šolju vode u kojoj se pasta kuvala. Ova voda trebaće vam za pripremu romesko sosa za pastu
  4. Oljuštite pečene paprike i očistite ih od semena i peteljki, pa ih ubacite u blender. Dodajte im pečene bademe, očišćen beli luk, izmrvljen blok tofua, paradajz pastu (i sušeni paradajz ako imate), začine, sirće, po želji malo maslinovog ulja i šolju vode sačuvane od kuvanja paste
  5. Uključite blender i izblendajte smesu do kremaste i glatke teksture. Probajte sos i korigujte ukus po potrebi dodavanjem začina. Ukoliko je sos suviše gust, dodajte još vode dok ne dobijete željenu gustinu sosa. Imajte u vidu da pasta upija deo sosa i da se zgušnjava kada se hladi, tako da savetujemo da napravite sos malo ređe od idealne gustine koju volite
  6. Izblendan sos stavite u dublju šerpu i zagrejte blago na šporetu, pa u njega dodajte oceđenu skuvanu pastu, pa promešajte i skinite sa vatre.

Vaša veganska romesko pasta je spremna za posluženje!

telegraf.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti