Psiholozi savetuju kako da završite svađu sa partnerom za 20 minuta: Ne koristite reči UVEK i NIKADA i pregovarajte

Foto: Stocksy United

Svađe među parovima ne bi trebalo da traju duže od nekoliko minuta, kažu stručnjaci. Uče nas i kako da postupimo da razgovori ne eskaliraju i da rešimo konkretne probleme koji nas muče u vezi.

ster Perel, psihoterapeutkinja, autorka i javna govornica poznata po svojim radovima u oblasti veza i terapije parova, objašnjava polaznicima njenih kurseva da nije nužno loše svađati se. Ono što većina ljudi ne shvata je da se u paru zapravo ne svađate oko novca, obaveza ili kućnih poslova. Razlog zašto se zaista svađate je osećaj nedostatka naklonosti, poštovanja, moći… ili kombinacija to troje.

Jedna stvar koja izaziva eskalaciju argumenata je upotreba reči uvek i nikadaJa uvek radim sav posao/ Ti mi nikad ne pomažeš u poslu. Ovo drugoj osobi ne ostavlja drugog izbora osim da odbije ono što ste upravo rekli o njoj, blokira vas ili napadne. Šta još treba da uradi? Upravo ste rekli da je užasna osoba. Niko ne voli da ga neko drugi definiše.

Kako prekinuti svađu za tačno 20 minuta

Kao što su dr Merion Solomon i dr Danijel Džejgel napisali u knjizi „Lečenje traume“, „što je veća intimnost sa drugom osobom, veća je verovatnoća da će se emocije, čak i arhaične, pojaviti, zajedno sa primitivnim odbranama. Terapeutski pristup pomaže partnerima da prepoznaju svoj osećaj ranjivosti, otkriju njegove korene, tolerišu talase emocija i pronađu načine da se pozabave bolom u pozadini.“

Ako vaš partner ne podiže pogled sa telefona kada želite da provedete kvalitetno vreme zajedno, svađa zapravo ne počinje od njegove ravnodušnosti u ovom trenutku. Uznemirite se jer se ono što sada radi uklapa u obrazac koji vi definišete kao nepažljiv prema vama. Ako vaš partner svake nedelje odvaja vreme za druženje sa prijateljima, ali izgleda da nije zainteresovan za planiranje sastanka za vas dvoje, to može izazvati vašu nesigurnost da ne želi da provodi vreme sa vama ili da niste dovoljno dobro za njega. U oba slučaja, ovi pokretači deluju kao levak za osećanja napuštenosti i neuspeha do kojih može doći.

Da li ste ikada čuli za izraz „ne vidiš šumu od drveća“? To znači da smo toliko fokusirani na pojedinačne detalje da ne vidimo širu sliku. Identifikovanje skrivene dimenzije koja uzrokuje eskalaciju svađa u vašoj vezi može vam pomoći da vidite širu sliku.

Razumeti potrebe drugog
Imate svoje potrebe. Vaš partner ima svoje. Ali ne zaboravite da vaša veza takođe ima potrebe.
Da li situacija zahteva hitnu promenu ponašanja? Recite to naglas i kada su trenutne potrebe na stolu, možete efikasnije da rešite problem“, kaže Džordž Bol, klinički psiholog.

Kako završiti svađu za nekoliko minuta: pregovarajte
Malo otvorenosti i kreativnosti može u velikoj meri skratiti raspravu. Od debate koja traje satima ili čak danima, kroz tehniku pregovaranja možete se približiti za samo nekoliko minuta.
Umesto da trošite svu energiju na poslednju reč, fokusirajte se na rešenje.
Ako argument proizilazi iz odgovornosti nekog od vas, razmislite zajedno o drugim načinima da ga ispunite i budite otvoreni za različite načine ispunjavanja ovih potreba. Postoji mnogo različitih načina da se dođe do istog cilja“, objašnjava Ajmi Daramus, klinički psiholog.
Primenjujući ove metode u vašoj vezi, videćete da više nećete gubiti dragoceno vreme na svađu. Umesto toga, vratićete se onome što jeste od samog početka: timu. Pronađite zajedno rešenja i iskoristite vreme koje ste uštedeli za konstruktivne i prijatnije aktivnosti.

(Sensa)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti