Vreli letnji dani su opet pred nama, što znači da nije vreme za uključivanje šporeta. Napolju je toplo i zagušljivo, pa bi svima dobro leglo nešto lagano, na primer supa. Ne brinite, ne zahteva kuvanje i neće vas dodatno zagrejati.
Gaspačo je možda najpoznatija rashlađena supa, a ovaj recept je divan način da se iskoriste proizvodi u vrhuncu sezone i koji daje priliku da zablista čisti ukus povrća.
Supa od krastavca, ne samo što se servira hladna, već je i potpuno sirova. Osim ljuštenja i sekcanja, najveći deo posla se obavlja u blenderu.
Crveni luk, beli luk, mirođija, peršun i estragon podižu miris krastavca, dok grčki jogurt, limunov sok i maslinovo ulje daju kremastu i svilenkastu teksturu.
Vreme pripreme:
- oko 20 minuta
Sastojci:
- 2 velika salatna krastavca
- 375 g grčkog jogurta
- 3 kašike limunovog soka
- 1 mali crveni luk
- 1 čen belog luka
- 5 g sveže mirođije
- 5 g svežeg peršuna
- 2 kašike estragona
- 65 ml maslinovog ulja
- so i biber
- za serviranje – malo seckanog krastavca i seckanog crvenog luka
Priprema:
1. U blenderu izmešajte krupno seckani krastavac sa jogurtom, limunovim sokom, crvenim lukom, belim lukom, mirođijom, peršunom, estragonom i 1/4 šolje maslinovog ulja. Blendajte dok ne postane glatko.
2. Začinite solju i biberom, poklopite i ohladite u frižideru nekoliko sati pre jela.
Ako ste nestrpljivi, možete je konzumirati odmah, ali ukusi su mnogo jači i bogatiji nakon hlađenja.
3. Ponovo začinite supu neposredno pre serviranja. Ukrasite sitno iseckanim krastavcem, crvenim lukom i kapljicama maslinovog ulja.