Aromatični preliv se, pored pasta salate, savršeno uklapa sa grilovanim mesom ili ribom
Inspirisana klasičnom grčkom salatom, ova pasta savršena je kao lagani letnji obrok ili kao prilog grilovanom mesu i ribi.
Nežna testenina, zreli sočni paradajz, hrskavi krastavci, feta sir i masline zaliveni aromatičnim dresingom, predstavljaju pravu harmoniju ukusa.
Sve sastojke za ovu grčku pasta salatu možete pripremiti noć pre i čuvati ih u odvojenim posudama, uključujući i preliv za salatu.
Osim testenine, ništa drugo ne zahteva kuvanje – što je zaista sjajna opcija za pripremu ručka tokom vrelih letnjih dana.
Ako testeninu pripremite unapred, isperite je hladnom vodom, a zatim prelijte sa malo maslinovog ulja i prebacite u posudu sa poklopcem.
Ako vam ostane viška preliva, možete ga držati u zatvorenoj tegli u frižideru i iskoristi neki drugi dan za grilovano meso, ribu ili povrće.
Vreme pripreme :
- 30 minuta
Sastojci:
Dresing:
- 1/3 isceđenog limuna
- 1 kašičica rendane kore limuna
- 2 čena belog luka
- 120 ml maslinovog ulja
- 1/2 kašičice origana
- 1/4 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
Pasta salata:
- 450 g testenine
- 1/2 malog crvenog luka
- 1 crvena paprika
- 200 g čeri paradajza
- 100 g maslina
- 125 g feta sira
- 1 veliki krastavac
- nekoliko listova zelene salate (opciono)
- malo svežeg peršuna
- so i biber po ukusu
Priprema:
1. Skuvajte testeninu po uputstvu sa pakovanja.
2. Potopite seckani crveni luk u hladnu vodu. Posle 10 minuta ga izvadite i iscedite vodu.
3. U malu teglu sa poklopcem sipajte sve sastojke za dresing i mućkajte dok se ne sjedine.
4. U velikoj činiji pomešajte ohlađenu testeninu, iseckani luk, paprike, paradajz, masline, zelenu salatu, fetu, krastavac i peršun.
5. Polako umešajte dresing u testeninu sa povrćem i po ukusu dodajte soli i bibera.
24sedam.rs