Претрага
Close this search box.

Recept dana: Grčka pasta salata, lagan i zasitan obrok za vrele letnje dane

Foto: elements.envato.com

Aromatični preliv se, pored pasta salate, savršeno uklapa sa grilovanim mesom ili ribom

Inspirisana klasičnom grčkom salatom, ova pasta savršena je kao lagani letnji obrok ili kao prilog grilovanom mesu i ribi.

Nežna testenina, zreli sočni paradajz, hrskavi krastavci, feta sir i masline zaliveni aromatičnim dresingom, predstavljaju pravu harmoniju ukusa.

Sve sastojke za ovu grčku pasta salatu možete pripremiti noć pre i čuvati ih u odvojenim posudama, uključujući i preliv za salatu.

Osim testenine, ništa drugo ne zahteva kuvanje – što je zaista sjajna opcija za pripremu ručka tokom vrelih letnjih dana.

Ako testeninu pripremite unapred, isperite je hladnom vodom, a zatim prelijte sa malo maslinovog ulja i prebacite u posudu sa poklopcem.

Ako vam ostane viška preliva, možete ga držati u zatvorenoj tegli u frižideru i iskoristi neki drugi dan za grilovano meso, ribu ili povrće.

Vreme pripreme :

  • 30 minuta

Sastojci:

Dresing:

  • 1/3 isceđenog limuna
  • 1 kašičica rendane kore limuna
  • 2 čena belog luka
  • 120 ml maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice origana
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera

Pasta salata:

  • 450 g testenine
  • 1/2 malog crvenog luka
  • 1 crvena paprika
  • 200 g čeri paradajza
  • 100 g maslina
  • 125 g feta sira
  • 1 veliki krastavac
  • nekoliko listova zelene salate (opciono)
  • malo svežeg peršuna
  • so i biber po ukusu

Priprema:

1. Skuvajte testeninu po uputstvu sa pakovanja.

2. Potopite seckani crveni luk u hladnu vodu. Posle 10 minuta ga izvadite i iscedite vodu.

3. U malu teglu sa poklopcem sipajte sve sastojke za dresing i mućkajte dok se ne sjedine.

4. U velikoj činiji pomešajte ohlađenu testeninu, iseckani luk, paprike, paradajz, masline, zelenu salatu, fetu, krastavac i peršun.

5. Polako umešajte dresing u testeninu sa povrćem i po ukusu dodajte soli i bibera.

24sedam.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti