Ovim “slatkim knjigama” niko nije odoleo.
Salčići će vam ulepšati dan svojim slojevima, divnim kremastim punjenjem, a naročito ćete obradovati ukućane njihovom pripremom. Ove mekane i ukusne đakonije dobro poznajemo i mnoge generacije rasle su na ovim “slatkim knjigama”.
Evo recepta koji će vam pomoći da iznenadite sve, pa i sebe čuvenim salčićima.
Sastojci za salčiće:
- 1 kg brašna
- 300 ml vode
- 4 žumanca
- 250 ml mleka
- 2 kašike šećera
- 1 kocka svežeg kvasca
- pola kašičice soli
- 100 ml ulja
- čašica rakije
- 500 g sala
- krem ili marmelada
Priprema salčića:
Uzmite jednu šerpicu i u nju zgrejte 100 ml mleka. Kad se ugreje, dodajte jednu kašičicu kristal šećera, supenu kašiku brašna i izmrvljen kvasac, pa sve razmitute i ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira.
Ostavite tri supene kašike brašna sa strane, biće vam potrebno da ga sjedinite sa salom kojim ćete premazivati testo.
U veleću činiju sipajte ostatak brašna, dodajte vodu, preostalo mleko, aktivirani kvasac, žumanca, ostatak kristal šećera, ulje, rakiju i so, pa umesite testo i ostavite ga na toplom da se udvostruči.
Salo obavezno sameljite na mašini za meso, dodajte mu tri kašike brašna, pa sve sjedinite…
Testo prebacite na radnu površinu i istanjite ga oklagijom na debljinu. Premažite ga trećinom sala, pa ga preklopite na tri jednaka dela. Dobijenu traku preklopite još tri puta, na tri jednaka dela, pa ostavite testo da odstoji pola sata.
Isti postupak ponovite još dva puta – rastanjite testo oklagijom, premažite ga salom, preklopite, pa ostavite da “odmara”.
Naredni put, četvrti, rastanjite testo oklagijom na debljinu od jednog centimetra, isecite ga na pravougaonike, namažite kremom ili marmeladom, pa zatvorite ivice testa.
U zagrejanoj rerni na 200 stepeni, pecite ih dok ne porumene.
Prijatno!
ona.telegraf.rs