Pilav je jelo koje nas sve podeća na detinjstvo. Neki vole kada mu se doda meso, posebno pileće, a mnogima je omiljena i varijanta samo sa povrćem.
Pogotovo što je pilav sa povrćem lagano jelo, idealno za leto i one koji broje kalorije. Oko njega nema mnogo posla, a pogotovo je sjajna ova varijanta iz rerne.
A kada je izbor povrća u pitanju, to je apsolutno na vama i vašem ukusu. Svakako će nutritivno obogatiti ovaj obrok.
Vreme pripreme:
- 30 minuta
Sastojci:
- 150 g pirinča
- 300 g mešavine povrća (po želji, sveža ili zamrznuta) – može i 1 šargarepa, 1 crvena paprika, 1/2 šolje graška (može i smrznutog) i 1/2 šolje kukuruza (može i smrznutog)
- 200 g crnog luka ili praziluka
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 kocka za supu
- so, biber, suvi začin po ukusu
- malo peršuna
Priprema:
Dobro oprati pirinač. Povrće usitniti ako niste kupili gotovu mešavinu.
Sitno iseckan luk propržiti na malo ulja, zatim dodati šargarepu. Zajedno pržiti još 5 minuta.
Dodajte i ostalo povrće, naliti sa malo vode i poklopiti da se dinsta. Kada povrće omekša začiniti lepo po ukusu.
U vatrostalnu posudu izmešati oprani pirinač i dinstano povrće.
Skuvati bujon od jedne kocke za supu i 400 ml vode.
Naliti u vatrostalnu posudu, sve lepo izmešati i peći na 220 stepeni oko 20 minutra, da se lepo zapeče.
24sedam.rs