Kada je reč o jednostavnim, a ukusnim jelima koja mame svojom aromom i bogatstvom ukusa, piletina u kari sosu zauzima posebno mesto na svakom meniju.
Kari sos, sa bogatstvom začina poput kurkume i đumbira, uparuje se sa piletinom na način koji ne samo da naglašava njene prirodne arome, već stvara složeni i delikatan ukus.
Ovo izuzetno jelo je idealno za svakodnevne obroke, ali i za posebne trenutke kada želite da uživate u nečemu zaista posebnim.
Vreme pripreme:
- Oko 40 minuta
Sastojci:
- 500 g pilećeg filea, isečenog na kockice
- 2 kašike ulja
- 1 velika glavica crnog luka, sitno iseckana
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 kašika svežeg rendanog đumbira
- 2 kašike kari praha
- 1 kašika kurkume
- 1 konzerva (400 ml) kokosovog mleka
- 200 ml pileće supe (ili vode)
- 2 kašike paradajz pirea (ili 1 srednji paradajz, sitno iseckan)
- 1 kašika soja sosa
- So i biber po ukusu
Priprema:
1. U velikoj tiganju ili šerpi zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckanu piletinu i pržite je dok ne postane zlatno smeđa sa svih strana, oko 5-7 minuta. Izvadite piletinu iz tiganja i stavite je na tanjir.
2. U istom tiganju dodajte još malo ulja ako je potrebno. Dodajte iseckani crni luk i pržite dok ne postane staklast, oko 3 minuta. Dodajte sitno iseckani beli luk i rendani đumbir. Pržite još 1 minut dok ne zamiriše.
3. U tiganj dodajte kari prah i kurkumu. Dobro promešajte i pržite još minut-dva dok začini ne puste aromu.
4. Dodajte paradajz pire (ili iseckan paradajz) i kuvajte još 2 minuta. Sipajte kokosovo mleko i supu (ili vodu). Dobro promešajte i pustite da se sos zagreje do vrenja.
5. Vratite piletinu u tiganj, dobro je izmešajte sa sosom i pustite da se krčka na laganoj vatri 15-20 minuta, ili dok piletina ne bude skuvana i sos ne postane gust i kremast. Povremeno mešajte.
6. Dodajte soja sos, so i biber po ukusu. Dobro promešajte. Kuvajte još nekoliko minuta, po potrebi prilagodite začine.
7. Poslužite piletinu u kari sosu sa kuvanim pirinčem.
Bon appetit!
24sedam.rs