Претрага
Close this search box.

Recept dana: Rolnice od patlidžana sa sirom i paradajzom, osvežavajući ručak sa šmekom mora

Foto: elements.envato.com

Saznajte kako da napravite ovo mediteransko jelo kod kuće

Patlidžan je jedno od najpopularnijih povrća u mediteranskoj kuhinji, cenjeno zbog svoje svestranosti i bogatog, mesnatog ukusa. Prvi put uzgajan u južnoj Aziji, patlidžan je ubrzo postao ključni sastojak mnogih svetskih kuhinja.

Njegova sposobnost da upija ukuse drugih sastojaka čini ga idealnim za različite kulinarske tehnike, uključujući pečenje, prženje, punjenje i grilovanje.

Osim što je ukusan, patlidžan je i veoma zdrav – niskokaloričan je i bogat vlaknima, vitaminima B i C, te mineralima kao što su kalijum i magnezijum. Takođe sadrži antioksidante poput delfinidina, koji je poznat po svojim svojstvima zaštite ćelija od oksidativnog stresa.

U italijanskoj i grčkoj kuhinji, patlidžan se često koristi kao glavni sastojak u jelima kao što su parmiđana di melancane i musaka. U bliskoistočnim i indijskim kuhinjama, patlidžan se često priprema u obliku pirea ili karija.

Zbog svoje teksture i sposobnosti da preuzme druge ukuse, patlidžan je popularan izbor u vegetarijanskim i veganskim jelima kao zamena za meso.

U ovom receptu, patlidžan je glavna zvezda, ispunjen bogatim filom od sira i začina, zatim zapečen do savršenstva.

Ovo jelo je idealno za sve prilike – bilo da tražite elegantno predjelo za večeru s prijateljima ili ukusno glavno jelo za porodični obrok.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

  • 3 patlidžana
  • 400 g slanijeg sira
  • 200 g rendanog kačkavalja + 50 g za posipanje
  • 1 jaje
  • 400 ml pelat paradajza
  • 1/2 veze peršuna
  • maslinovo ulje
  • mešavina suvih začina
  • so, biber

Priprema:

1. Patlidžane isecite na trake i posolite.

2. Ostavite ih pola sata da otpuste tečnost, zatim ih potapkajte papirnim ubrusom da upije višak tečnosti.

3.  Svaku traku premažite maslinovim uljem i pecite u rerni na 200°C 15 minuta – treba da omekšaju i da budu blago zapečene. Ostavite ih da se prohlade.

4. Pomešajte sir, jaje, rendani kačkavalj i svež peršun.

5. Na sredinu trake stavite smesu, zarolajte i slažite u tepsiju.

6. U vatrostalnu posudu ili tepsiju sipajte pelat, posolite i dodajte začine. Preko paradajza poređajte rolnice od patlidžana.

7. Pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C.

8. Posle 20 minuta pečenja, pospite rendani kačkavalj preko rolni, pa vratite u rernu na još par minuta da se sir istopi i lepo zapeče.

9. Pre serviranja, pospite sitno iseckanim peršunom.

24sedam.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti