Saznajte kako da napravite ovo mediteransko jelo kod kuće
Patlidžan je jedno od najpopularnijih povrća u mediteranskoj kuhinji, cenjeno zbog svoje svestranosti i bogatog, mesnatog ukusa. Prvi put uzgajan u južnoj Aziji, patlidžan je ubrzo postao ključni sastojak mnogih svetskih kuhinja.
Njegova sposobnost da upija ukuse drugih sastojaka čini ga idealnim za različite kulinarske tehnike, uključujući pečenje, prženje, punjenje i grilovanje.
Osim što je ukusan, patlidžan je i veoma zdrav – niskokaloričan je i bogat vlaknima, vitaminima B i C, te mineralima kao što su kalijum i magnezijum. Takođe sadrži antioksidante poput delfinidina, koji je poznat po svojim svojstvima zaštite ćelija od oksidativnog stresa.
U italijanskoj i grčkoj kuhinji, patlidžan se često koristi kao glavni sastojak u jelima kao što su parmiđana di melancane i musaka. U bliskoistočnim i indijskim kuhinjama, patlidžan se često priprema u obliku pirea ili karija.
Zbog svoje teksture i sposobnosti da preuzme druge ukuse, patlidžan je popularan izbor u vegetarijanskim i veganskim jelima kao zamena za meso.
U ovom receptu, patlidžan je glavna zvezda, ispunjen bogatim filom od sira i začina, zatim zapečen do savršenstva.
Ovo jelo je idealno za sve prilike – bilo da tražite elegantno predjelo za večeru s prijateljima ili ukusno glavno jelo za porodični obrok.
Vreme pripreme:
- 60 minuta
Sastojci:
- 3 patlidžana
- 400 g slanijeg sira
- 200 g rendanog kačkavalja + 50 g za posipanje
- 1 jaje
- 400 ml pelat paradajza
- 1/2 veze peršuna
- maslinovo ulje
- mešavina suvih začina
- so, biber
Priprema:
1. Patlidžane isecite na trake i posolite.
2. Ostavite ih pola sata da otpuste tečnost, zatim ih potapkajte papirnim ubrusom da upije višak tečnosti.
3. Svaku traku premažite maslinovim uljem i pecite u rerni na 200°C 15 minuta – treba da omekšaju i da budu blago zapečene. Ostavite ih da se prohlade.
4. Pomešajte sir, jaje, rendani kačkavalj i svež peršun.
5. Na sredinu trake stavite smesu, zarolajte i slažite u tepsiju.
6. U vatrostalnu posudu ili tepsiju sipajte pelat, posolite i dodajte začine. Preko paradajza poređajte rolnice od patlidžana.
7. Pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C.
8. Posle 20 minuta pečenja, pospite rendani kačkavalj preko rolni, pa vratite u rernu na još par minuta da se sir istopi i lepo zapeče.
9. Pre serviranja, pospite sitno iseckanim peršunom.
24sedam.rs