Čuveni kuvar Džejmi Oliver, koij je nedavno otvorio svoj restoran i u Beogradu, poznat je po svojim jednostavnim i brzo pripremljenim jelima koja ne gube na ukusu. Upravo takav je i njegov recept za sočnu piletinu sa tahinijem, koji vam donosimo u nastavku.
Kad god nemamo inspiraciju za ručak ili večeru, zavirimo u neku od brojnih kuvara Džejmija Olivera. Tako je bilo i danas, kada smo pronašli njegov odličan recept za najsočniju piletinu sa tahinijem, namazom od susama i ulja.
Filozofija Džejmija Olivera
“Neke od najhranljivijih namirnica na svetu su jeftine! To što pravim jeftine obroke ne znači da nisu zdrave. Samo treba da znate hranu i kako da je pripremite. Putujem svetom već 25 godina i u nekim od najsiromašnijih sredina jeo sam najzdraviju hranu – od Kostarike, Italije, Grčke… u malim mestima gde žive obični ljudi, hrana me je izbacila iz mog života”, kaže Džejmi, objašnjavajući svoju kulinarsku filozofiju.
Bez mnogo filozofiranja, krenimo u pripremu ovih divno sočnih pilećih prsa, uz koje možete poslužiti kuvani krompir, pirinač ili finu sezonsku salatu.
Vreme pripreme:
- 35 minuta
Sastojci:
- 2 tikvice
- 1 limun
- 150 g kus-kusa
- 1 veza svežeg peršuna
- 2 čena belog luka
- 300g pilećih prsa
- 2 kašike tahinija
- 2 kašike jogurta
Priprema:
1. Tikvicama odrežite vrhove, isecite ih po dužini na četvrtine i pržite u zagrejanom tiganju bez ulja 5 minuta. Okrenite ih na polovini vremena.
2. Prerežite limun na pola, stavite jednu polovinu presečenom stranom nadole u činiju. Oko limuna stavite kus-kus i prelijte ga sa 300 ml ključale vode.
3. Stabljike peršuna grubo iseckajte i pospite ih po kus-kusu, a listove prelijte sokom preostale polovine limuna i ostavite sa strane. Ogulite i sitno isecite beli luk.
4. Izvadite tikvice na dasku za sečenje, narežite ih krupno i stavite na kus-kus, a tiganj ostavite na vatri.
5. Piletinu isecite po dužini na nekoliko mesta (pazite da meso ne isečete do kraja) na razmaku od 1 cm, natrljajte ga većinom tahini paste, belog luka, morske soli i crnog bibera.
6. Na zagrejanom tiganju bez ulja pržite piletinu po 4 minuta sa svake strane ili dok ne požuti i lepo se ispeče.
7. Polovinu limuna zgrabite hvataljkama i iscedite preko kus-kusa i pomešajte kus-kus, seckane stabljike peršuna i tikvice, posolite i pobiberite, a preko stavite začinjeno peršunovo lišće.
8. Preostali tahini pomešajte s jogurtom, po želji prelijte sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja i poslužite uz sočnu piletinu premazanu tahinijem.
24sedam.rs