Ragu alla bolognese ili bolonjeze sos, ime po kojem je poznat van Italije, jedan je od najpopularnijih sosova za testenine na svetu.
Nažalost, međunarodna verzija bolonjeza se veoma razlikuje od tradicionalnog sosa koji jedu ljudi rođeni i odrasli u Emiliji Romanji, gde on i nastao, a u njemu se uživa nedeljom.
Pravi ragu ala bolonjeze je sporo kuvan sos na bazi mesa, a njegova priprema zahteva vreme.
Sastoji se od specifičnog sofrita od luka, celera i šargarepe, mlevene mešavine junećeg i svinjskog mesa.
Zatim se dodaje vino, mleko i mala količina paradajz paste i paradajza, a jelo se zatim lagano dinsta dok ne postane gusti sos.
U italijanskom duhu poslužite ga uz taljatele.
Vreme pripreme:
- 3 sata i 30 minuta
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 srednja šargarepa
- 1 mali štapić celera
- 1 mali luk
- 350 g mlevene junetine
- 350 g mlevene svinjetine
- 125 ml crvenog vina
- 2 kašike paradajz pirea
- 500 ml pasiranog paradajza
- 1-2 lista lovora
- 80 ml mleka
- so i biber
Priprema:
1. Sitno iseckajte šargarepu, celer i luk.
2. U velikoj šerpi izdinstajte povrće na maslinovom ulju.
3. Dinstanom povrću dodajte meso i dinstajte dok ne poprimi smeđu boju, pa dodajte vino.
4. Kuvajte dok alkohol ne ispari (oko 30 sekundi). Smanjite vatru (srednja jačina), pa dodajte paradajz pire, pasirani paradajz, so, biber i lovorov list, poklopite i polako krčkajte oko tri sata. Povremeno promešajte.
5.Na kraju izvadite lovorov list i dodajte mleko, kako bi sos bio kremastiji.
6. Poslužite preko obarenih taljatela.
24sedam.rs