Evo kako se pravi domaći hleb bez brašna koji zahteva minimum truda, a niskokaloričan je, mekan i vrlo ukusan.
Proteklih godina su sve popularnije zamene za klasičan beli hleb koje imaju niži glikemijski indeks i više hranljivih materija, naročito ukoliko koristite superzdrave semenke koje obiluju nutrijentima.
Jedna od najpopularnijih varijanti je pecivo od semenki lana, koje se mogu iskoristiti na razne načine za domaće hlebove i pogačice, a mi vam danas predstavljamo najjednostavniji.
Laneno seme, inače, u 100 g ima oko 533 kalorije, ali nećete pojesti ceo ovaj hleb odjednom, a tu je i 18,28 g proteina, 28,88 g ugljenih hidrata, kao i mnoštvo vitamina i minerala, pre svega vitamina B1, fosfora, bakra, zatim biljnih jedinjenja kao što su p-kumarinska kiselina, ferulna kiselina, cijanogene glikozidi, fitosteroli i lignani.
Za ovaj domaći hleb potrebno je dodati mu samo prašak za pecivo i vodu, a po želji možete i da posolite i dodate preko testa čia seme ili semenke bundeve ili suncokreta, susam…
Hleb od semenki lana
Sastojci:
175 g lanenog semena
200 ml vode
1 kašičica praška za pecivo
(opciono) ¼ kašičica soli, semenke po želji
Priprema
Uključite rernu da se greje na 200 stepeni i obložite tepsiju pek-papirom.
Ubacite u secka ili blender seme lana, pa ga dobro sameljite. Usitnite dok ne bude skoro praškasto, kao brašno.
Dodajte mu prašak za pecivo i, ako želite (ali ne mora), so, pa nalijte vodom i mešajte sve dok ne dobijete fino i kompaktno mekano testo.
Utisnite u manju tepsijicu kao klasičan hleb ili oblikujte loptice da dobijete lanene pogačice, pa ih ređajte po tepsiji. Ako ste se odlučili za hleb, zasecite ga nožem na nekoliko mesta, a ukoliko pravite pogačice napravite po jedan rez na sredini kugle.
Pecite oko 20 minuta, ali vodite računa o tome da svaka rerna peče svojom brzinom, pa proverite već posle 15 minuta je li gotovo.
Izvadite da se potpuno ohladi.
Služite uz slatka i slana jela, koristite za sendviče, tost…
Ovako pripremljeno pecivo na sobnoj temperaturi, umotano u kesu, može da ostane sveže 2-3 dana, a ako ga držite u frižideru i do šest dana.
espreso.co.rs