Претрага
Претрага
Close this search box.

Recept za malo drugačiju baklavu: Poslastica koja preuzima primat nad desertima

Foto: Pixabay

Baklava je jedno od omiljenih poslastica mnogima od nas. Iako su nam najpoznatije one tradicionalnih ukusa poput oraha i možda pistaća, postoje razne modernije varijante u kojima se i eksperimentiše i daje nova nota ovom desertu.

Jedna od tih varijanti jeste i recept za baklavu sa višnjama, koja malo pomalo uzima primat nad svim ostalim ukusima.

Sastojci:

  • 500 g kora (gledajte da na njima piše da su za baklavu)
  • 500 g višanja
  • pola šolje ulja
  • 3 jajeta
  • 1 šolja šećera
  • pola šolje griza
  • 1 šolja jogurta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • malo šećera u prahu
  • 1 šolja vode
  • 1,5 šolja šećera
  • malo limunovog soka
Foto: Macmillian Dictionary

Priprema:

Pre svega je potrebno napraviti preliv koji je potrebno dobro ohladiti.

U šerpu sipajte vodu, dodajte joj šećer i pustite da provri. Kada se to desi, dodajte nekoliko kapi limunovog soka. Sklonite sa ringle i ostavite da se dobro ohladi, najbolje preko noći.

Razdvojte belanca od žumanca, pa belanca penasto umutite postepeno dodajući im šećer uz konstantno mućenje mikserom. Smanjite brzinu miksera pa dodajte lagano griz, jogurt, prašak za pecivo i ulje pa sve dobro sjedinite. Odložite mikser, pa mešajte ručno špatulom. Smesa treba da bude penasta.

Višnje, ukoliko nisu, očistite od koštica i stavite da se cede.

U tepsiju gde ćete peći baklave stavite jedan list kore, premažite filom, stavite drugi list ponovo sipajte fil pa stavite treći list i onda pospite višnje. Ponavljajte proces sve dok ne potrošite materijal.

Pecite na 200 stepeni oko 45 minuta.

Kada je baklava gotova, prekrijte je vlažnom krpom i ostavite nekoliko minuta da se ohladi, a potom prelijte sa prelivom koji ste spremili veče pre.

Isecite na željene komade i prilikom serviranja pospite šećer u prahu.

Prijatno!

telegraf

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti