Oktobar je idealno vreme da počnete da konzumirate bundevu, a u nastavku teksta ćete saznati i zašto, a ostavljamo vam i brz recept Dijane Glogonjac za najukusniji jesenji potaž od ove čudesne biljke.
Bundeva sadrži brojne benefite po naše zdravlje, iako možda ne deluje tako, ali ona je puna beta karotena, snažnog antioksidansa koji jača imunitet i smanjuje rizik od razvoja malignih tumora.
Takođe, tu su i oligoelementi, kao i materije značajne za bolje varenje. Zato je ova namirnica preporučljiva za one koji imaju problema sa digestivnim traktom. Ona je pravi diuretik, a blagotvorna je i za one koji boluju od artritisa i gihta.
Razlozi zašto je treba češće imati na jelovniku
Prebogata vlaknima pa nas tako duže čini sitima. Iz tog razloga je idealna za gubitak viška kilograma. Visok sadržaj vode u bundevinom mesu, oko 90 odsto, čini je korisnom namirnicom za redukcione režime ishrane. Sadrži celulozu i pektin i zato deluje dobro na probavni proces. U telu bundeve su i belančevine i ugljeni hidrati, ali ih ima neuporedivo manje nego u nekim drugim namirnicama. I to doprinosi činjenici da je bundeva idealna za režime gubljenja kilograma.
Pored toga, bundeva sadrži elemente koji utiču na pojačano lučenje hormona zadovoljstva – serotonina. Kada jedete bundevu, bićete bolje raspoloženi, manje gladni, pa će vam i dijeta, ako je držite, „pasti“ lakše.
Zahvaljujući beta-karotenu, bundeva se pokazala delotvornom i kod pooštravanja vida. Uz to, ona sadrži i vitamin A koji utiče na zdravlje mrežnjače.
Bundeva sarži 20 puta više vitamina C od preporučene doze, pa je tako sjajan izbor za jačanje imuniteta. Zbog svojih sastojaka, kao što je vitamin A i beta-karoten, bundeva podmlađuje kožu. Na kraju, upravo zbog beta- karotena, bundeva umanjuzje rizik od nekih vrsta kancera, kao što je rak prostate i rak pluća.
Bundeva i njene semenke bogate su magnezijumom
Seme bundeve je riznica magnezijuma – sadrži čak 48 odsto preporučene dnevne doze potrebne odraslim osobama. Dovoljne količine magnezijuma su važne za naše kompletno psihofizičko zdravlje. Ovaj mineral takođe pomaže u regulaciji krvnog pritiska i utiče na sprečavanje srčanog udara. Semenke bundeve imaju veću hranljivu vrednost i više kalorija nego njeno „telo“, tačnije, 100 grama bundeve ima 500 kalorija.
Odlična je hrana za one koji ne jedu meso. A, dole u videu vam ostavljamo recept Dijane Glogonjac za najukusniji potaž od bundeve.
Potaž od bundeve
Sastojci:
- 300 gr bundeve
- 2,3 šargarepe
- 2 čena belog luka
- 100 ml pavlake za kuvanje
- so
- biber
Priprema:
- Povrće iseckati na kocke i staviti da se kuva.
- Kada je kuvano, izvaditi malo vode iz šerpe (kako ne bi bio previše redak) i štapnim mikserom sve dobro izmiksati.
- Dodati pavlaku, so i biber i pustiti da baci ključ.
Prijatno!
blicžena.rs