Sastojci | Količina |
ZA TESTO: | |
jaja | 3 |
granulirani šećer | 100 g |
vanilin šećer | 8 g |
mleko | 100 ml |
maslac | 75 g |
suncokretovo ulje | 65 ml |
brašno | 175 g |
prašak za pecivo | 10 g |
ZA FIL: | |
mleko | 400 ml |
granulirani šećer | 75 g |
vanilin šećer | 8 g |
kukuruzni skrob | 50 g |
slatka pavlaka | 150 ml |
bela čokolada | 100 g |
kokosovo brašno | 40 g |
ZA GLAZURU: | |
mleko | 250 ml |
granulirani šećer | 75 g |
kokos | za dekoraciju |
jagode | za dekoraciju |
Kako pripremiti
- Prvi korak je otapanje maslaca u šerpici na laganoj vatri. Dok se maslac lagano hladi, u činiji izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom, a zatim dodajte mleko, otopljeni maslac i suncokretovo ulje i ponovno miksajte. Sledeće što dodajete su brašno i prašak za pecivo i miksajte dok se svi sastojci ne sjedine u glatku smesu.
- Polovinu dobijene smese izlijte u kalup za pečenje koji po želji može biti okrugli ili četvrtasti i kojeg obložite papirom za pečenje ili premažete maslacem i pobrašnite. Smesu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175 ℃ na 10 minuta.
- Dok se testo peče, u tiganju zagrejte mleko zajedno sa šećerom, vanilin šećerom i kukuruznim skrobom na srednje jakoj vatri, neprestano lagano mešajući, a kada se smesa zgusne, dodajte slatku pavlaku, sve dobro promešajte i sklonite fil sa vatre.
- U njega dodajte izlomljenu belu čokoladu i ostavite je 1 minut, a zatim je mešajte dok se potpuno ne otopi. Nakon toga, dodajte kokos brašno i sve dobro promešajte. Dobijenu kremu podelite na dva dela i ostavite da se ohladi.
- Preko ispečenog testa premažite polovinu fila, a zatim sve prelijte ostatkom smese za testo. Kolač vratite u prethodno zagrejanu rernu na 175 ℃ i pecite oko 30 minuta. Za to vreme zakuvajte mleko (250 ml) zajedno sa šećerom (75 g), a dobijenu smesu prelijte preko kolača kada se ispeče te sve ostavite da se ohladi.
- Za kraj kolač premažite ostatkom fila i po želji ukrasite kokosovim brašnom i jagodama!
zenablic.rs