Sastojci Količina
ZA TESTO:
jaja 3
granulirani šećer 100 g
vanilin šećer 8 g
mleko 100 ml
maslac 75 g
suncokretovo ulje 65 ml
brašno 175 g
prašak za pecivo 10 g
ZA FIL:
mleko 400 ml
granulirani šećer 75 g
vanilin šećer 8 g
kukuruzni skrob 50 g
slatka pavlaka 150 ml
bela čokolada 100 g
kokosovo brašno 40 g
ZA GLAZURU:
mleko 250 ml
granulirani šećer 75 g
kokos za dekoraciju
jagode za dekoraciju

Kako pripremiti

  • Prvi korak je otapanje maslaca u šerpici na laganoj vatri. Dok se maslac lagano hladi, u činiji izmiksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom, a zatim dodajte mleko, otopljeni maslac i suncokretovo ulje i ponovno miksajte. Sledeće što dodajete su brašno i prašak za pecivo i miksajte dok se svi sastojci ne sjedine u glatku smesu.
  • Polovinu dobijene smese izlijte u kalup za pečenje koji po želji može biti okrugli ili četvrtasti i kojeg obložite papirom za pečenje ili premažete maslacem i pobrašnite. Smesu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175 ℃ na 10 minuta.
  • Dok se testo peče, u tiganju zagrejte mleko zajedno sa šećerom, vanilin šećerom i kukuruznim skrobom na srednje jakoj vatri, neprestano lagano mešajući, a kada se smesa zgusne, dodajte slatku pavlaku, sve dobro promešajte i sklonite fil sa vatre.
  • U njega dodajte izlomljenu belu čokoladu i ostavite je 1 minut, a zatim je mešajte dok se potpuno ne otopi. Nakon toga, dodajte kokos brašno i sve dobro promešajte. Dobijenu kremu podelite na dva dela i ostavite da se ohladi.
  • Preko ispečenog testa premažite polovinu fila, a zatim sve prelijte ostatkom smese za testo. Kolač vratite u prethodno zagrejanu rernu na 175 ℃ i pecite oko 30 minuta. Za to vreme zakuvajte mleko (250 ml) zajedno sa šećerom (75 g), a dobijenu smesu prelijte preko kolača kada se ispeče te sve ostavite da se ohladi.
  • Za kraj kolač premažite ostatkom fila i po želji ukrasite kokosovim brašnom i jagodama!

zenablic.rs