Uskršnji post traje još nekoliko dana, tačnije do 24. aprila. Zato smo za vas izdvojili recepte za posna jela koja možete spremiti tokom predstojećih dana posta.
Čorba od šampinjona i krompira
Potrebno je: 600 g krompira, 400 g šampinjona, veća glavica crnog luka, 1 struk praziluka, 1 šargarepa, začin od povrća, so, biber, peršun, lovorov list, kašika brašna ili gustina.
Prodinstati na vodi seckan luk i praziluk. Dodati krompir isečen na kockice i šargarepu sečenu na kolutove. Začiniti. Naliti vode da povrće ogrezne. Dodati lovorov list i kuvati da povrće omekša. Dodati pečurke isečene na listiće.
Nakon pola sata kuvanja, izvadite lovorov list, a štapnim mikserom izmešajte čorbu. Brašno razmutiti u malo hladne vode da se razbiju grudvice pa ga umešati u čorbu. Nakon 5 minuta ključanja, sklonite čorbu sa ringle. Dodajte peršunov list.
Paprike punjene bukovačom (post na vodi)
Potrebno: 300 g pirinča, 300 g bukovače, 1 praziluk, so, biber, bosiljak, 8 paprika, 300ml sosa od paradajza, malo vode.
Priprema: Praziluk i bukovaču sitno iseckajte pa je pomešajte sa opranim pirinčem, sve začinite biberom i sa soli pa napunite paprike sa tom smesom. Možete da koristite i suve paprike s tim što će vam biti potrebno više od 8 komada.
Punjene paprike posložite u dublju šerpu pa nalijte paradajz sos i malo vode po njima. Šerpu možete da stavite na ringlu pa da paprike kuvate nekih sat vremena. Isto možete da je prekrijete folijom pa sve zapečete u rerni nekih sat i po. Prijatno!
Rižoto sa povrćem
Potrebno: 200 g kukuruza šećerca, 200 g pirinča, 200 g graška, 1 glavica luka, 2 šargarepe, susam po želji, ulje, so, biber, peršun.
Priprema: U dublju šerpu izdinstajte luk i šargarepu koje ste narendali a zatim dodajte ostalo povrće. Posolite i stavite malo bibera a onda nalijte vode (oko 1,5l) i pustite da se povrće skuva. Pirinač dobro operite i dodajte ga skoro kuvanom povrću. Pustite da sve vri 5 minuta, a onda poklopite šerpu i sklonite je sa ringle. Dodajte prepečeni susam.
Dodajte svež ili suv peršun. Nakon 15 min, otvorite šerpu i promešajte rižoto. Nakon desetak minuta jelo možete da poslužite, a kao prilog koristite sezonsku salatu.
Ovaj rižoto možete da ponesete i na posao i sa tim izbegnete hranu iz pekare.
Salata od testenine i tunjevine
Sastojci: Pakovanje testenine (vodite računa da bude posna); 2 konzerve tunjevine; 6 kiselih krastavčića; 150 g kukuruza šećerca; 150 g posnog majoneza; malo soli, bibera, origana…
Priprema: Testeninu skuvajte, ocedite pa operite ispod mlaza vode. Ostavite sa strane. Skuvajte i kukuruz šećerac, pa ga ocedite i pomešajte sa testeninom. Dodajte komadiće tunjevine, majonez i začine pa sve izmešajte. Po volji možete dodati i masline.
Krem čorba od paradajza (post na vodi)
Potrebno: 500 ml tečnog paradajza, 300 ml vode, 2 šargarepe, 1 glavica crnog luka, 2 krompira, so i biber, malo peršuna.
Priprema: Luk, šargarepu i kompir skuvajte u malo vode zatim štapnim mikserom sve sameljite i dodajte tečni paradajz. Pustite da sve vri 15 minuta, dodajte so i biber i suvi peršun. Toplu čorbu poslužite uz kockice suvog hleba.
stil.kurir.rs/nsuzivo.rs