Riba je, bez sumnje, najzdraviji oblik nemasnih proteina i omega-3 masnih kiselina koje pomažu u jačanju opšteg zdravlja i imuniteta. Važno je ipak napomenuti da zdravstvene koristi od konzumiranja ribe mogu varirati u zavisnosti od vrste ribe i načinu na koji je pripremljena.
Stoga je takođe važno uzeti u obzir faktore kao što su sadržaj žive i održivost pri odabiru vrste ribe. Uz neoborive zdravstvene koristi konzumiranja ribe za opšte zdravlje, njeno kombinovanje s određenim namirnicama može delovati nepovoljno i izazvati probleme s varenjem, piše Živim.gloria.hr.
Ovih šest uobičajenih namirnica ne bi trebalo da kombinujete s ribom.
Mlečni proizvodi
Konzumiranje mleka, sira ili drugih mlečnih proizvoda s ribom može izazvati probleme s varenjem hrane, nadutost, bolove u stomaku, pa čak i dovesti do kožnih infekcija i alergija. Kombinacija ovih namirnica može poremetiti digestivni sistem zbog visokog sadržaja proteina i jedinjenja koji loše utiču na varenje hrane, prenosi danas.rs.
Prerađena i pržena hrana
Kombinovanje ribe s ultra prerađenom ili prženom hranom moglo bi umanjiti zdravstvene prednosti ribe. Naime, visoki nivou zasićenih i trans masti u prženoj hrani mogu biti štetne za zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Hrana bogata skrobom
Izbegavajte kombinovanje ribe s teškim jelima od skroba, poput testenine. To može dovesti do prekomernog unosa kalorija i ugljenih hidrata i može učiniti digestivni sistem tromijim.
Začinjena hrana
Začinjena hrana može nadjačati delikatan ukus ribe. Osim toga, kombinovanje jako začinjene hrane s ribom nekima može uzrokovati gastrointestinalnu nelagodu i nadutost.
Pasulj i mahunarke
Pasulj, mahunarke i riba bogati su proteinima zbog čega, ako se konzumiraju zajedno, mogu izazvati gasove i nadutost.
(Espreso/Nova/Danas)