Kralj začina u arapskom svetu – veoma je vredan i ima brojna lekovita svojstva.
Šafran je vekovima simbol bogatstva i mudrosti, a dobija se iz cveta biljke iz porodice irisa. Šafran se danas prodaje skuplje od tartufa i kavijara, a može da dostigne i cenu od 14 evra po gramu!
Ovaj začin je intenzivnog mirisa, slatko-gorkog ukusa i spada u grupu začina koji hlade. U staroj Grčkoj koristio se kod nesanice, kao afrodizijak, služio je za ublažavanje mamurluka i dodavali su ga u kupke zbog snažnog i opojnog mirisa.
Čaj od šafrana pomaže kod depresije, ako se redovno pije jer podiže nivo serotonina u mozgu. Poznata je latinska izreka iz 15. veka koja opisuje nekog ko je dobro raspoložen: Dormirit in sacco croci (Spavao je u vreći sa šafranom).
Preporučuje se i za bolju probavu, kod glavobolja, vrtoglavica, problema s bubrezima i očima, podiže imunitet i produžuje vitalnost.
Postoji više načina kako kuvati sa šafranom: možete ga prvo natopiti u vodi ili mleku oko 15 minuta, dodati ga u isto vreme sa drugim začinima ili ga možete izmrviti u jelo pri kraju kuvanja i ostaviti da odstoji. Odlično ide i s drugim začinima kao što je mleveni korijander, đumbir, komorač i karijem.
Autor: nsuzivo.rs