Šafran- začin koji leči od depresije

Fotografija: Profimedia

Kralj začina u arapskom svetu – veoma je vredan i ima brojna lekovita svojstva. 

Šafran je vekovima simbol bogatstva i mudrosti, a dobija se iz cveta biljke iz porodice irisa. Šafran se danas prodaje skuplje od tartufa i kavijara, a može da dostigne i cenu od 14 evra po gramu!

Ovaj začin je intenzivnog mirisa, slatko-gorkog ukusa i spada u grupu začina koji hlade. U staroj Grčkoj koristio se kod nesanice, kao afrodizijak, služio je za ublažavanje mamurluka i dodavali su ga u kupke zbog snažnog i opojnog mirisa.

Čaj od šafrana pomaže kod depresije, ako se redovno pije jer podiže nivo serotonina u mozgu. Poznata je latinska izreka iz 15. veka koja opisuje nekog ko je dobro raspoložen: Dormirit in sacco croci (Spavao je u vreći sa šafranom).

Preporučuje se i za bolju probavu, kod glavobolja, vrtoglavica, problema s bubrezima i očima, podiže imunitet i produžuje vitalnost.

Postoji više načina kako kuvati sa šafranom: možete ga prvo natopiti u vodi ili mleku oko 15 minuta, dodati ga u isto vreme sa drugim začinima ili ga možete izmrviti u jelo pri kraju kuvanja i ostaviti da odstoji. Odlično ide i s drugim začinima kao što je mleveni korijander, đumbir, komorač i karijem.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti