Претрага
Претрага
Close this search box.

Saveti za zalivanje biljaka pri visokim temperaturama: Kako zalivati saksijsko i baštensko cveće, a kako povrće, pročitajte u našem tekstu

Foto: Horticulture Magazine

Ove nedelje smo imali visoke, u maju gotovo letnje temperature, i to menja način na koji zalivamo cveće. Evo naših omiljenih saveta i trikova o tome kako zalivati biljke kada je vruće. 

Viseće korpe treba proveravati svaki dan kada imamo visoke temperature. Za viseće korpe, najbolji način da ih proverite je da ih podignete da vidite da li su teške ili lagane. Ako su korpe teške, najverovatnije imaju vlažno tlo i ne treba ih zalivati.

Foto: Gardening Know How

Ako su u pitanju viseće korpe fuksije i one su uvele, proverite da li im je zaista potrebna voda. Ponekad će ove dve biljke uvenuti zbog visokih temperatura, a ne zbog nedostatka vode. Kada budemo imali niže temperature, one će se lako i lepo vratiti.
Ako su vaše viseće korpe lagane, temeljno ih zalijte dok voda ne poteče sa dna, a zatim navrnite da ispraznite tanjir. Nakon zalivanja, podignite korpu da ponovo proverite težinu.
Ako su teški, uradili ste posao i dobro su zaliveni. Ako nisu, morate ih ponovo zaliti. Često kada je zemlja veoma suva, voda će se ispirati i zemlja je neće apsorbovati.

Ako uzgajate ukrasne biljke u bašti, obavezno natopite klupko korena tek presađenog žbunja, drveća i višegodišnjih biljaka tako što ćete crevo staviti blizu osnove biljke i pustiti da polako teče neko vreme (otprilike 15 minuta, ali zavisi od pritiska). Ovo se zove duboko zalivanje korena. Ako to uradite, trebalo bi da zalivate samo nekoliko puta nedeljno, ali ne svaki dan. Na isti način se mogu zalivati i više ustaljene biljke koje venu, ali obično je dovoljno jednom nedeljno. Posmatrajte svoje biljke i izvršite prilagođavanja po potrebi.

Foto: Best Pick Reports

Biljke paradajza i drugog povrća

Najbolje je da biljke povrća budu ravnomerno vlažne, posebno paradajz. Biljke paradajza koje doživljavaju veliku fluktuaciju u suvim i vlažnim uslovima sklone su truleži na kraju cveta. Krajnja trulež je kada se pojave crne legije na bazi paradajza. To se obično dešava na prvim sazrevanjem paradajza. Ovo možete izbeći tako što ćete biljke održavati ravnomerno vlažnim. Ovo omogućava biljci da efikasno apsorbuje kalcijum i druge hranljive materije, tako da paradajz sazre neoštećen.

Travnjaci

Još nije ni počelo leto (zvanično) a možda ćete morati da zalivate više svoje travnjake. Ako je tako, najbolje je pustiti vodu jednom nedeljno u rano jutro, ako je moguće, da natopi travnjak. Ovo je bolje od laganog zalivanja svakog dana jer podstiče korenje travnatih biljaka da rastu dublje u zemlju gde se neće sušiti tako brzo, čime će vaš travnjak izgledati duže svež.

Najbolje je za biljke i za vas da zalivate rano ujutru ili uveče, međutim, možete zalivati u bilo koje doba dana kada vam vreme dozvoljava. Ako se bavite baštovanstvom na vrućini, vodite računa da ostanete hidrirani i pravite česte pauze kako se ne biste pregrejali.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti