Претрага
Претрага
Close this search box.

SEDAM BILJAKA KOJE JE ODOBRILA NASA: Veruje se da ČISTE VAZDUH U STANU i do 90%

NASA je 1989. godine uradila istraživanje prema kojem je otkrila da ovih 7 biljaka mogu da očiste vazduh u stanu

Kako bi poboljšala uslove života astronauta u svemirskim stanicama, NASA je obavila istraživačku studiju 1989. godine i došla do jednostavnog zaključka – za bolji kvalitet vazduha potrebno je postaviti biljke na svakih 9 kvadrata.

Ovo je spisak preporučenih biljaka za čistiji vazduh:

1. Mirni ljiljan, Spathiphyllum ili ženska sreća

Ženska sreća je divna biljka koja može poboljšati kvalitet vazduha u kući do 60%. Smanjuje nivo pora plesni tako da ih apsorbuje kroz listove i hrani njima svoje korenje. U kupatilu može smanjiti pojavu vlage i upiti štetnu paru od acetona i alkohola. Uklanja amonijak, benzen, formaldehid i trikloretilen.

Uz to ga krasi i beli cvet koji je izuzetno lep za dekoraciju prostora. Mirni ljiljan nije zahtevan za održavanje, traži indirektno svetlo i vlažnu zemlju.

ženska Sreća
foto: Shuterstock

2. Zlatni puzavac – Epipremnum aureum

Zlatni puzavac izvrstan je čistač vazduha, ali može biti otrovan za kućne ljubimce, pa zato pripazite na to. S druge strane, ima blagotvorno delovanje na zdravlje ljudi jer filtrira vazduh od benzena i formaldehida, koji su naprimer prisutni u dimu cigarete.

Zbog jednostavnog održavanja, među popularnijim je sobnim biljkama. Traži jako malo brige. Zaliva se samo kada je zemlja suva, a idealno mesto za držanje je na indirektnom svetlu.

Zlatna Puzavica, Zlatna puzavica
foto: Shutterstock

3. Kućna paprat – Nephrolepis exaltata

Kućna paprat zelena je biljka koja predstavlja prirodni ovlaživač vazduha i ima lep izgled. Idealna je za one koji imaju problema sa suvom kožom i drugim pratećim tegobama hladnog vremena. Osim vlaženja vazduha, eliminiše i tragove formaldehida te većine drugih vrsta toksina. Kod održavanja bitno je držati kućnu paprat na osvetljenom mestu i obilno je zalivati.

kućna paprat
foto: Profimedia

4. Zeleni ljiljan – Chlorophytum comosum

Zeleni ljiljan je česta sobna biljka i jednostavna je za održavanje. U samo 2 dana može otkloniti čak 90% toksina iz vazduha. Lišće zelenog ljiljana raste vrlo brzo i pomaže u apsorbiranju štetnih supstanci poput plesni ili drugih alergena. Također uklanja i manje količine formaldehida i ugljenog monoksida iz okruženja. U jednom ispitivanju, soba ispunjena zelenim ljiljanima bila je pročišćena od ugljenog monoksida u roku od samo 24 sata.

Zeleni Ljiljan
foto: Shuterstock

5. Svekrvin jezik – Sansevieria trifasciata

Svekrvin jezik ili sanseverija noću proizvodi kiseonik zbog čega je idealna biljka za spavaću sobu. Podjednako mu pogoduju osvetljena, kao i tamnija mesta.

Predstavlja jeftin način za pročišćavanje vazduha. Posebno je pogodan za spavaće sobe u kojima je, inače, osetljivo postavljati bilo kakve vrste biljaka, zato što većina njih, za razliku od sanseverije, noću uzima kiseonik iz vazduha. Također pročišćava i mnogo druge otrovne čestice iz okruženja.

Sanseverija, svekrvin jezik
foto: Shutterstock

6. Fikus gumijevac – Ficus elastica robusta

Ova biljka osvežava vazduh, uklanja štetna isparavanja u vazduhu i smanjuje štetne mikroorganizme u sobi. Njegova delotvornost u pročišćivanju vazduha poboljšava se s vremenom. Bakterije koje se nalaze u listovima fikusa, hrane se toksinima iz vazduha. Ovim procesom fikus emituje čisti vazduh, a sa rastom same biljke njeni mikroorganizam se množi i ona tako postaje efikasnija u daljnjem pročišćivanju okruženja.

Ako ste alergični na lateks, pažljivo rukujte s fikusom!

Fikus
foto: Shutterstok

7. Hrizantema – Chrysanthemum

Hrizantema je posebno atraktivna biljka, delotvorna u uklanjanju štetnih organskih spojeva (VOC spojeva). Mnogi duvanski proizvodi sadrže visoke nivoe benzena zbog čega je ova biljka korisna u kućama pušača.

stil.kurir.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti