Претрага
Претрага
Close this search box.

Šest najboljih načina da putovanje do posla pretvorite u produktivan početak dana

Foto: Getty Images

Putovanje do posla obično se smatra čistim gubitkom vremena. Osim malog broja srećnika, koji žive na nekoliko minuta do radnog mesta, većina nas ima osećaj da svake nedelje gubi sate i sate na put do posla.

To ne mora nužno biti tako. Putovanje do posla možemo sami sebi učiniti ugodnijim, a istovremeno i korisnijim. Umesto gubitka vremena, na posao možete stizati s osećajem da ste već na samom početku dana učinili nešto dobro za sebe.
Evo šest načina za to.
Održavajte porodične veze
Imaju li vaši članovi porodice slične rasporede? Roditelji u drugom gradu, rođaci, brat ili sestra. Ako znate da su budni i u pokretu u isto vreme kad i vi, zašto ne biste iskoristili tih pola sata u automobilu ili vreme pešačenja do posla za telefonski razgovor. Održaćete svoje porodične veze čvrstima i krenuti u dan razgovorom s nekim od svojih voljenih, čista pobeda za vas.
Čitajte knjige
Ako putujete javnim prevozom, iskoristite vreme za čitanje. Idealno, čitaćete nešto u vezi sa vašom strukom, ili barem generalno uz biznis. Dobra je i provokativna publicistika koja će vas podstaći na razmišljanje. Ali realno, čak i ako čitate najjeftiniji SF roman, i dalje radite sebi veliku uslugu – praćenje narativa u romanima jača vaše kognitivne sposobnosti, a svaka pročitana građa snaži vaš vokabular i pismenost. Ne želite da nsotie knjigu u prevoz? Napunite pametni telefon ili tablet sa elektronskim izdanjima.
Slušajte podkaste
Ova metoda je dobra za sve vrste putnika podjednako, osim možda za bicikliste, oni zaista ne bi trebali da imaju slušalice na ušima. Napunite svoj pametni telefon i spremni ste. Preporučuje se Planet Money, ako vas zanimaju biznis i finansije.
Obnovite poslovne kontakte
Nije baš produktivno radno vreme u kancelariji trošiti na kontakte s nekim bivšim kolegama, ljudima iz branše koje niste susreli godinama i druge koji vam nisu nužni za posao istog trenutka. Ali morate održavati svoju mrežu. Kad bude vreme da zatražite uslugu od njih, možda vas se više neće niti sećati.
Iskoristite putovanje do posla da im pošaljete neku poruku na Linkedinu ili kratki mail. Tagujte ih na Facebooku kad podelite neki članak u vezi sa područjem njihovog interesa. Bićete sami sebi zahvalni kad budete tražili nove poslovne prilike.
Postavite dan za svoj tim
Upravljate ljudima? Jutarnje putovanje do posla nije loše vreme da pošaljete nekoliko mejlova kojima im možete postaviti prioritete za dan. Umesto da čekate trenutak kad počinje radno vreme, podelite zadatke za dan pre nego se iopšte pojavite u kancelariji.
Pretvorite putovanje do posla u trening
Nedostatak vremena je razlog koji zaposleni ispitanici najčešće navode kao izgovor zašto ne vežbaju. Da li je izvodivo da svoje putovanje do posla pretvorite u dnevni trening? Više je opcija. Ako vam je posao bliže, možete do posla hodati ili trčati, pogotovo ako imate mogućnost tuširanja u kancelariji. Za dalje relacije postoji mogućnost odlaska biciklom, ali i kombinovanje javnog prevoza s treningom. Na primer, možete izaći ranije iz autobusa ili tramvaja, pa deo puta pešačiti. Ili parkirati auto dalje kako biste se barem 15-20 minuta ujutro i nakon posla kretali.
eKapija.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti