Smokve su elektrana raznih esencijalnih hranljivih materija. Bogate su fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima. Suve smokve su visoko koncentrisane u mineralima i vitaminima. Pijace su ih pune, zamolite komšiju i popnite se da uberete koji plod, a ako idete na Mediteran uživajte što više u njima. Organizam će vam biti zahvalan.
Ovo voće smanjuje nivoe triglicerida u krvi i doprinose poboljšanju zdravlja srca. Trigliceridi su čestice masti u krvi koje su vodeći uzrok srčanih oboljenja. Takođe, antioksidansi u smokvi oslobađaju se slobodnih radikala u telu, koji blokiraju koronarne arterije i izazivaju koronarnu bolest. Smokve takođe sadrže fenole i omega-3 i omega-6 masne kiseline koje smanjuju rizik od srčanih oboljenja.
Nedostatak gvožđa u telu može izazvati anemiju. Suve smokve sadrže gvožđe, koje je ključna komponenta hemoglobina. Utvrđeno je da konzumiranje suvih smokava poboljšava nivo hemoglobina u krvi. Deca, adolescenti i trudnice, posebno treba da prate nivoe gvožđa kako bi izbegle komplikacije. Takođe, ako ste bolesni ili ste bili podvrgnuti operaciji, uključite smokve u svoju ishranu kako biste povećali nivo gvožđa u telu i efikasno rešili problem.
Smokve spadaju u ono voće koje sadrži najveću količinu vlakana. I otkriveno je da su žene koje su konzumirale više dijetalnih vlakana tokom adolescencije i ranog odraslog doba bile u manjem riziku da postanu plen raka dojke. Visok unos vlakana bio je povezan sa 16% manjim rizikom od ukupnog raka dojke i 24% manjim rizikom od raka dojke pre početka menopauze. Poznato je i da ekstrakti svežih i suvih smokava sadrže elemente koji pomažu u prevenciji raka dojke u postmenopauzi.
Smokve pomažu u lečenju upale grla. One umiruju grlo, a njihovi prirodni sokovi ublažavaju bol i stres u glasnim žicama. Takođe, smokve su prirodni lek za upalu krajnika, tako što pomažu u smanjenju otoka i iritacije uzrokovane ovim stanjem. Napravite pastu od smokava sa toplom vodom i nanesite je na grlo. To će smanjiti bol i smiriti grlo.
Osim što rešavaju unutrašnje tegobe u organizmu, one su odlični saveznici u očuvanju lepote kože. Bilo da ih jedete ili nanosite kao masku, oni čine vašu kožu lepom.
Uzmite jednu veliku smokvu ili dve manje. Smokvu prepolovite i izvadite njeno meso i dobro izgnječite. Dodajte joj kašičicu meda ili jogurta ako želite da poboljšate teksturu svoje kože. Nanesite masku na lice i držite je 5 minuta. Isperite ga vodom i pozdravite osveženu kožu.
nsuzivo.rs