Претрага
Претрага
Close this search box.

SIMPTOM OPAKE BOLESTI MOŽE DA SE VIDI NA LICU! Doktorka upozorila: Ako primetite, odmah izvadite krv!

Foto: The Ladies Room

Vrsta karcinoma koji se sve češće otkriva, pa i kod mladih ljudi, jeste kolorektalni karcinom, odnosno rak debelog creva. Jedan od simptoma bolesti je krv u stolici, ali postoje i drugi znaci koje ne treba zanemariti. Otkrivanje kolorektalnog karcinoma u ranoj fazi može da spasi život, zbog čega je važno prepoznati simptome. Ipak, rak debelog creva ponekad i nema simptome, posebno u ranim fazama.

Ovo su simptomi koji mogu da se jave:

  • promene u crevnom tranzitu – dijareja ili opstipacija
  • prisustvo krvi u stolici
  • nelagodnost u stomaku – nadimanje, grčevi
  • neobjašnjivi gubitak težine
  • nedostatak apetita
  • umor
  • osećaj nepotpunog pražnjenja stolice
Foto: Pexels

Bledilo lica, znak anemije simptom raka debelog creva

Anemija, odnosno smanjenje crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina, može da bude rani znak tumora debelog creva, prenosi verywellhealth.com. Ako imate bledo ili žućkasto lice, bilo bi poželjno da uradite lekarske preglede jer postoji velika verovatnoća da je razlog anemija. Ostali simptomi anemije su: umor, slabost, otežano disanje, osećaj zbunjenosti ili vrtoglavice, bol u grudima, hladne ruke i stopala, glavobolja. Prema rečima dr Nikiti Patel, rak debelog creva može da izazove nedostatak gvožđa u telu.

Kolorektalni karcinom se otkriva kolonoskopijom

Najbolji način za otkrivanje malignih tumora debelog creva je kolonoskopija. Pri tome se uzimaju i uzorci za biopsiju, koja sa sigurnošću pokazuje da li se radi o kolorektalnom karcinomu ili ne. Tokom ove procedure, koja se izvodi uz posebnu pripremu (pražnjenje debelog creva), lekar kroz anus ubacuje kolonoskop, tanku i fleksibilnu cevčicu, koja ima i video kameru i izvor svetlosti. Slike dobijene video kamerom se projektuju na monitor, što omogućava lekaru da pregleda debelo crevo.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti