Sok od paradajza ima jako blagotvorno dejstvo na ceo organizam, ali u nekim slučajevima ga treba izbegavati.
Nije lako pobrojati sve prednosti koje sok od paradajza ima, kada je u pitanju zdravlje. Kada je svež i bez dodataka, sok od paradajza je odličan izvor vitamina A i C, pa blagotovorno deluje na imunitet, zdravlje zuba i kostiju.
Bogat je vitaminom B6 za koji se veruje da razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove.
Sok od paradajza smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi zahvaljujući niacinu koji sadrži, poboljšava ten i stimuliše probavu.
Nutricionisti savetuju da je najzdraviji kada se pripremi u kućnoj radinosti jer kupovni može sadržati dodatne šećere koji umanjuju njegova korisna svojstva.
– Ovo je najbolji sok za ishranu srčanog mišića. Koristan je i za decu, i za žene, i za muškarce svih starosnih dobi. Nizak glikemijski indeks automatski svrstava sok od paradajza na listu namirnica za dijabetičare – tvrdi nutricionistkinja Elena Moiseva i ističe da su njegove prednosti nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj kalijuma.
– Međutim, u nekim slučajevima, sok od paradajza može doneti više štete nego koristi. Posebno, kod akutnog pankreatitisa i gastritisa. Pored toga, konzumiranje sa skrobnom hranom kao što su krompir, pirinač i hleb može dovesti do stvaranja kamena u bubregu – dodala je ona i istakla da je u slučevima kod kojih ne postoje kontraindikacija, najbolje piti sok pola sata pre obroka.
https://stil.kurir.rs/nsuzivo.rs