Šta je perimenopauza?

Perimenopauza ili predmenopauza se odnosi na vreme u kojem žensko telo čini svoju prirodnu tranziciju ka trajnoj neplodnosti.

Perimenopauza se javlja kod žena različitih godina. Neke žene primete znake poput menstrualnih nepravilnosti u svojim 40-ima, a neke žene primećuju promene već u svojim srednjim 30-im godinama. Dolazimo do zaključka da predmenopauza može da počne da se manifestuje i do 10 godina pre početka menopauze.

Neke statistike govore da žene koje puše u predmenopauzu ulaze otprilike dve godine ranije od onih koje ne puše. Pušenje smanjuje nivo minerala u kostima i tako raste rizik od osteoporoze.

Nivo estrogena (glavni ženski hormon) raste i pada neravnomerno tokom perimenopauze. Menstrualni ciklus može da se produži ili skrati, a počinju i menstrualni ciklusi u kojima vaši jajnici ne oslobađaju jajnu ćeliju. Takođe, možete imati simptome poput valunga, problema sa spavanjem i suvoće vagine.

Predmenopauza može biti izrazito stresno razdoblje za svaku ženu. Neke žene tokom predmenopauze pate od depresije. Predmenopauza može biti praćena gubitkom samopoštovanja.

Simptomi predmenopauze

  • Vaginalni i problemi s bešikom- vaše vaginalno tkivo gubi na vlažnosti i elastičnosti što može uzrokovati i bolni odnos, niski nivo estrogena čini vas više podložnima mokraćnim i vaginalnim infekvcijama. Kako biste sprečili infekcije pijte dosta vode, redovno odlazite u toalet i izbegavajte namirnice poput čokolade, kofeinskih proizvoda i citrusa.
  • Smanjenje plodnosti- kad ovulacija postane neredovna, vaša plodna sposobnost se smanjuje, ali dok god imate ciklus trudnoća je moguća. Kod ovog problema potrebna je konzumacija vitamina C.
  • Promene u seksualnoj funkciji- seksualno uzbuđenje i želja se mogu promeniti.
  • Promena nivoa holesterola- predmenopauza je razdoblje kada se vaše telo priprema za starost, a kako starite vaš metabolizam takođe radi sporije, zato je potrebno obratiti pažnju na ono što jedete i redovno vežbati. Tek tada su rezultati vidljivi.
  • Menstrualne nepravilnosti- duljina vremena između ovulacija može biti duža ili kraća, a može i izostati. Neredovne menstruacije, a samim time i ovulacije možete ublažiti koncentriranim sokom od smokve i redovnim vežbanjem. Izbegavajte stresne situacije koliko god možete, jer će on uticati na nivo hormona, a samim time i pomeranje menstrualnog ciklusa.
  • Valunzi i problemi sa spavanjem- često je kod mnogih žena, a intenzitet, trajanje i učestalost se razlikuju. Američka istraživanja u Pitsburgu svim ženama koje muče muku s valunzima, savetuju mršavljenje i redovno provetravanje prostorija u kojima boravite. Začinjena hrana, alkohol, kofein, pretople prostorije i stres okidači su za pojavu valunga.
  • Promene raspoloženja – razdražljivost ili povećan rizik od depresije.

Neke žene traže lekarsku pomoć pri pojavi simptoma perimenopauze. Druge žene ili tolerišu promene ili jednostavno ne osećaju simptome u intenzitetu na koje bi obratile pažnju. Ako se pojavi bilo koji simptom koji ometa vaš život ili vas brine, posetite lekara.

Autor: nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti