Претрага
Претрага
Close this search box.

Šta nam usne govore o zdravlju? Savršen su dijagnostički alat i mogu da otkriju mnoge bolesti

Foto: Allure

Usne mogu signalizirati da imate ozbiljne zdravstvene probleme na koje morate obratiti pažnju.

– Usne reflektuju stanje čitavog našeg organizma. Jedre i hidrirane usne kao imeprativ govore o stanju celokupnog organizma i opšteg zdravlja. Promene na usnama mogu se javiti iz najrazličitijih razloga. Mogu biti posledica promene stanja celog organizma, ali i posledica uticaja spoljašnjih faktora kao što je izlaganje hladnoći, kada su usne suve i ispucale. Tada se preporučuje njihova pojačana nega – objašnjava dr sci. Nataša Pejčić, stomatolog.

Kineska tradicionalna medicina, kao i ajurveda, tradicionalna indijska medicina – oduvek koriste usne kao dijagnostički alat. Njihovi stručnjaci smatraju da je zahvaljujući usnama lako otkriti šta vašem telu nedostaje.

Međutim, i neka ozbiljna stanja i oboljenja prve znakove i simpotome pokazuju baš na usnama.

– Kod pacijenata koji imaju upalu pluća, vema često je donja usna ispucala. Pacijenti oboleli od HIV infekcije imaju oslabljen imunitet, a neki od najranijih znakova se manifestuju baš na usnama.

Osnovni znaci koji ukazuju na postojanje HIV infekcije jesu imflamacija gingive i stepen ostećenja potpornog aparata zuba.

Promene na usnama mogu biti izazvane i raznim drugim virusnim oboljenjima, koja kasnije mogu rezultirati i sekundarnom bakterijskom infekcijom.

– Takođe nedostaci određenih vitamina imaju uticaj na izgled usana. Recimo, nedostatak vitamina B12 dovodi do pojave suvih krajeva usana. Hronična inflamatorna oboljenja creva pak dovode do pojave suvih krajeva i pojave mrlja na usnama.

Promena boje usana može da ukazuje na ekcem, alergije, anemiju i mnoge druge probleme.

Obrasci šara usana su jedinstveni

Budući da su trajni i prepoznatljivi, uzorci otiska usana mogu se koristiti u forenzičke svhe. Kao i otisci prstiju i otisci usana se mogu koristiti u identifikaciji, jer su obrasci šara usana individualni i jedinstveni za svaku osobu.

zdravlje.kurir.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага