Претрага
Претрага
Close this search box.

ŠTA SE DEŠAVA U TELU AKO JEDETE BANANE SVAKI DAN? Utiču na krvni pritisak, važno je i koliko ih jedete

Foto: New Straits Times

Vaše srce kuca oko 100.000 puta dnevno. Određeni faktori kao što su pušenje, konzumiranje previše alkohola ili kofeina, nedostatak sna i sedentalni način života čine da srce kuca malo jače. Takođe, nezdrava hrana može da podigne vaš krvni pritisak, pri čemu mnoge od ovih namirnica imaju visok sadržaj natrijuma.

Natrijum povećava krvni pritisak zadržavajući više tečnosti u telu, što uzrokuje da veći volumen krvi cirkuliše kroz arterije i vene.

S druge stran, kalijum održava nivo tečnosti u ravnoteži i pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Većina ljudi ne konzumira preporučenu količinu kalijuma dnevno iz hrane. Ženama je potrebno 2.600 miligrama dnevno, muškarcima 3.400. Zato su najbolji izvor kalijuma za snižavanje krvnog pritiska –banane!

Foto. Fresh Fruit Portal

Iako se istraživanja nisu fokusirala na direktan efekat banana na krvni pritisak, studije su istraživale kako kalijum može da snizi krvni pritisak. Studije objavljene 2020. godine u časopisu Američkog udruženja za srce pregledale su 32 klinička ispitivanja koja su koristila dodatke kalijuma za snižavanje krvnog pritiska. Konzumiranje najmanje 1.173 miligrama kalijuma snizilo je krvni pritisak kod ljudi. To jest, oko tri banane su imale ovaj efekat.

S druge strane, previše kalijuma u ​​krvi može da dovede  do zdravstvenih komplikacija, uključujući aritmiju, lupanje srca, slabost mišića, promene raspoloženja, uznemireni stomak, povraćanje, dijareju i utrnulost ili peckanje u ekstremitetima.

Još neke namrnice bogate kalijumum, pored banana su: orasi, sočivo i jogurt, piše Health Digest.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti