Претрага
Претрага
Close this search box.

Šta se sadi u aprilu: U bašti obavezno posadite ovo povrće, zaštitiće svo ostalo od štetočina

Foto: YouTube

Radovi u baštama su u punom su jeku. U drugoj polovini aprila sadi se kukuruz šećerac, krompir, celer, pasulj, cvekla, a možete posaditi i paradajz i papriku.

Celer

Pravi je zaštitnik odtalog povrća od štetočina, pa ga obavezno posadite u bašti. Osim toga, celer je veoma zdrav u treba ga redovno jesti. Zemljište treba da bude neutralne kiselosti, a poželjno je da je bogato humusom. Sadi se na razmaku redova od 50 centimetara. Celer je odličan za zaštitu drugih kultura, jer od njega beže šetočine koje napadaju kupus, karfiol, brokoli i kelj, ali i kupusni moljac koji napada i rotkvice.

Kukuruz

Minimalna temperatura za klijanje semena je 8°C, međutim, najbolje vreme za setvu je kada se tlo zagreje na najviše 10 stepeni. Kako bi seme kukuruza moglo da klija treba da upije oko 45% vode pa mu osigurajte dovoljno vlažno tlo.

Foto: Pixabay

Cvekla

Posadite cveklu sada i imaćete svežu do jeseni. Blaga leta, puno vode i hladno tlo idealni su uslovi za nju. Mora da se zaliva, posebno leti, kada su temperature visoke.

Paradajz

Zemljište za paradajz treba da bude nađubreno i bogato kalcijumom. Posadite ga tek kada prođe mogućnost od mrazeva. Sadnicu sadite uz kolac i tokom rasta biljku nekoliko puta privežite. Paradajz voli svetlost, potrebno mu je od 8 do 10 sati svetlosti dnevno. Redovno ga prskajte protiv plamenjače.

naj.zena

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti