Pravljenje mladenčića, ukusnih kolačića koji se premazuju medom, jedan je od običaja koji prate verski praznik Mladenci.
Srpska pravoslavna crkva obeležava 22. marta praznik Svetih 40 mučenika Sevastijskih, u narodu poznat kao Mladenci.
Za ovaj dan vezuju se mnogi običaji u srpskom narodu. Ovaj praznik proslavljaju supružnici u prvoj godini braka, tačnije, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.
Na Mladence mlade domaćice ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići i simbolizuju dug, srećan i sladak brak. Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.
40 kolačića se mesi jer je bilo 40 Mučenika Sevastijskih, mladih vojnika koji su 320. godine stradali prešavši u hrišćanstvo uprkos carevoj zabrani.
Sastojci:
kilogram brašna
kockica svežeg kvasca
500 ml vode
4 kašike ulja
2 kašike šećera
3 kašike meda + za premazivanje
kašičica soli
Priprema:
1. Pomešajte kvasac u malo vode i dodajte šećer. Sačekajte da nadođe.
2. Brašno stavite u posudu i dodajte mu med, a zatim i so i ulje. Dodajte i kvasac i sve dobro zamesite. Dodajte ostatak vode i zamesite testo, a zatim ga ostavite da nadođe oko 20 minuta.
3. Razvucite testo i modlom ili čašom vadite mladenčiće.
4. Poređajte ih na papir za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, dok ne porumene.
5. Ispečene mladenčiće premažite medom.
informer.rs