Verujemo da ste više puta čuli kako su riba, bobičasto voće i listanto povrće dobri za mozak, ali da li ste znali da ovoj listi može da se doda i sir? Prema rečima stručnjaka, novije naučne studije govore o tome kako redovno konzumiranje sira može da utiče na kognitivno zdravlje. Ukoliko ste ljubitelj sira, evo šta treba da znate.
Neurolog dr Mil Etjen objasnio je kako sir utiče na zdravlje mozga.
– To je zato što učesnici studija budu pitani o konzumaciji sira generalno, a ne o konkretnom siru koji konzumiraju – započeo je dr Etjen.
Međutim, dodaje da je studija iz 2023. godine pokazala konkretne rezultate i povezala fetu i čedar s boljim pamćenjem i kognitivnom funkcijom.
– Kada birate sir, razmislite o opciji koja ima manje zasićenih masti – savetuje dr Etjen i bjašnjava da je to zato što postoji veza između ishrane s visokim udelom zasićenih masti i većeg rizika od demencije.
– Razni prerađeni i pojedinačno pakovani sirevi i sirni namazi mogu sadržavati diacetil, koji se koristi za aromu, i može dovesti do slabljenja pamćenja i cerebrovaskularnih bolesti – upozorava neurohirurškinja dr Betsi Granč.
Imajući sve ovo na umu, stručnjaci su otkrili koji sir redovno konzumiraju za zdravlje mozga. Dr Granč objašnjava da voli da jede minimalno prerađeni čedar.
– Uživam u tom siru jer je bolji za mozak, zato što sadrži konjugovanu linolnu kiselinu koja može smanjiti upalu i poboljšati kognitivnu funkciju – dodala je ona.
Parade/Mondo