Ljudi koji se pridržavaju biljne ishrane imaju 75% manje emisija gasova staklene bašte od onih koji jedu više mesa dnevno, a veganska ishrana takođe dovodi do znatno manje štete po zemlju, vodu i biodiverzitet, prema novom istraživanja sa Univerziteta u Oksfordu.
Dok je veza između poljoprivrede, životinja i štete po životnu sredinu dobro utvrđena, ranije studije su koristile naučno modeliranje da bi došle do tih zaključaka. Nasuprot tome, Oksfordsko istraživanje je izvuklo iz stvarne ishrane 55.500 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu- vegana, vegetarijanaca, onih koji jedu ribu i meso, i koristilo je podatke sa oko 38.000 farmi u 119 zemalja.
Recenzirana studija, koju je vodio Piter Skarboro, profesor zdravlja stanovništva na Oksfordu, objavljena je prošle sedmice u časopisu Nature Food.
Ako ispitanici koji jedu meso u Ujedinjenom Kraljevstvu smanje svoj unos na količinu jedne MekDonaldsove mesne pljeskavice, to bi bilo ekvivalentno uklanjanju osam miliona automobila sa puta, rekao je dr Skarboro.
Studija je otkrila da, u poređenju sa ishranom bogatom mesom, veganska ishrana dovodi do 75% manje upotrebe zemljišta, 54% manje upotrebe vode i 66% manjeg gubitka biodiverziteta. Veganska ishrana izbegava sve životinjske proizvode, uključujući meso, jaja i mlečne proizvode.
nsuzivo.rs