Jedna namirnica u poslednje vreme često se spominje, tačnije njeni benefiti, a često može da promakne ispod radara mnogima. Brže se sprema od pasulja. Lakše se vari od njega i sadrži više belančevina i ugljenih hidrata. U pitanju se sočivo!
Danas je sočivo deo kulinarskih tradicija u Kanadi, Indiji, Turskoj i SAD. Na našim prostorima se koristi sočivo koje se proizvodi u Turskoj ili u drugim zemljama Balkana. Postoje razne vrste sočiva – crveno, braon, roze, žuto, zeleno, crno, kao i zeleno. Nutricionistkinja Ivana Mišić za Informer objasnila je njegove detaljne prednosti po zdravlje:
“Sočivo je visoko hranljiva mahunarka koja je izuzetno bogata proteinima i vlaknima, a pored toga poboljšava probavu i održava nivo energije u organizmu, što će sprečiti napade umora i pospanosti”, navodi nutricionistkinja i otkriva po čemu se ova namirnica posebno izdvaja od drugih.
Bogata proteinima
Sočivo je fantastičan izvor biljnih proteina, što ga čini idealnim za vegetarijance, vegane, ali i sve koji žele da obogate svoju ishranu kvalitetnim proteinima.
Bogata vlaknima
Visok sadržaj vlakana u sočivu pomaže u održavanju zdravog digestivnog sistema, smanjujući rizik od zatvora i poboljšavajući opšte stanje creva.
Minerali i vitamini
Sočivo je puno gvožđa, folata, magnezijuma, cinka i B vitamina, koji su ključni za održavanje energije i zdravlja kože.
Poboljšava zdravlje srca
Redovno konzumacije sočiva, može da doprinese i smanjenju holesterola i očuvanju zdravlja srca zahvaljujući svojim biljnim sterolima i vlaknima.
Široka primena u kuhinji
Od salata, supa, do glavnih jela, sočivo je neverovatno svestrano u kuhinji, omogućavajući vam da eksperimentišete sa različitim ukusima i teksturama.
MONDO