Претрага
Претрага
Close this search box.

SUTRA JE GARAVA SREDA, DAN KADA SE ČEKA ZNAK SA NEBA: Nikako, ali nikako nemojte zgrešiti

Foto: Pixabay

Prva sreda posle Vaskrsa u našem narodu poznata je kao Svetla sreda ili Garava sreda. Reč je o prvom danu posle Uskrsa kada ljudi, posle odmora i gozbi, vraćaju svojim uobičajnim poslovima.

Stariji kažu da treba da se gleda u nebo – ako je vedro i zvezdano, godina će biti rodna.

Ako bude oblaka i kiše, čeka nas godina oskudice i nestašice.

U užičkom kraju na nebu noću naročito se traže zvezde padalice. Veruje se da će onaj ko prvi ugleda jednu, imati više sreće od ostalih.

Ovaj običaj vezuje se još i za mrtve. Ako vam je u porodici neko nedavno preminuo, treba da pogledate u nebo – postoji verovanje da će noćas, posle ponoći pasti i njihova zvezda.

Ova sreda se u severnom Banatu naziva još i Garava sreda, a naziv duguje jednom starom običaju koji se u nekim krajevima održao sve do pred Drugi svetski rat.

Naime, na ovaj dan bi se po naselju kretala povorka u kojoj su bili isključivo muškarci neoženjeni do tridesete godine. Oni bi po mestu išli uz pratnju svirača i sa sobom vukli panj.

Ovaj vedar i živopisan običaj simbolizovao je narodno uverenje o potrebi i smislu braka, a oni koji ga još nisu zasnovali bi na ovaj način, javno, bili “prozvani” ili, kako se govorilo, “nagaravljeni”.

Narodna verovanja: Šta znači sanjati garavo lice?

Ukoliko u snu vidite garavo lice to znači da želite nekoga ili nešto što ne možete da imate. Moguće je da ste zaljubljeni u osobu koja je zauzeta ili vas jednostavno ne želi. Moguće je da baš zato želite tu osobu jer vam se čini nedostižnom.

Ko zgreši sredom, greh mu zauvek ostaje

Po narodnom verovanju, sreda je vrlo povoljan dan, a pogotovu mlada sreda, za svaku ljudsku delatnost i preduzimanje važnih koraka. U nekim predelima je ovo varovna sreda, koja se naziva vodenom, jer je posvećena vodenoj stihiji – da ne uništi useve i letinu, što se u vreme prolećnih kiša često dešavalo.

U prošlosti se mnogo pazilo na to da se ljudi uzdržavaju od svake zlomisli i lošeg dela. Pogotovu sredom, jer ko zgreši u sredu – greh mu ostaje do sudnjega dana. Ovo narodno verovanje je zasnovano na činjenici da među svetiteljima jedino Sveta Sreda nema crkvu koja joj je posvećena, pa se stoga grešnik nema gde ispovediti i tražiti oprost greha. Ko zgreši sredom, greh mu zauvek ostaje. Ne postoji crkva Svetoj Sredi posvećena da se ima grešnik gde ispovediti i pomoliti.

Espreso / Stil

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti