Претрага
Претрага
Close this search box.

SUTRA JE MARKOVDAN: Ovo je strogo zabranjeno na ovaj praznik ako ne želite da navučete nesreću

Foto: elements.envato.com

Markovdan se, po Gregorijanskom kalendaru, slavi na dan 8. maja, kada je Sveti Marko umoren u Misiru i to dok je služio liturgiju.

Marko je bio saputnik i pomoćnik apostola Petra koji je u svojoj poslanici Marka nazvao svojim duhovnim sinom. Kad su ga vernici zamolili da napiše nauku gospoda Isusa Hrista i njegov život i čudesa, Marko je napisao jevanđelje koje je i apostol Petar posvedočio kao istinito. Poslat je za episkopa i propovednika u Misiru, gde je širio hrišćanstvo, činio čudesa i dobra dela. Međutim, neznabošci su ga uhvatili i ubili, i to na Uskrs kad je služio liturgiju u aleksandrijskoj crkvi.

Markovdan se u Srbiji obeležava i praznuje od davnina. Verovalo se da će onoga ko se sutra ogreši i ne ispoštuje apostola Marka stići kazna u vidu oluja i gromova koji će mu uništiti imanje. Zato na ovaj dan zemljoradnici ništa ne rade na svojim njivama.

Mada je ovaj običaj da se odmara prenet i na druga zanimanja, postoji verovanje da na Markovdan nikako ne valja dremati preko dana jer ćete onda biti pospani preko cele godine.

Inače, bio je zaštitnik pisaca i napisao prvo Jevanđelje, jedino što zapoveda jeste da ono stečeno i da trudon ne sme da se proda po većoj ceni.

Kad je sv. Marko stupio iz lađe na suvu zemlju u Aleksandriji, rascepi mu se obuća na jednoj nozi. Tada vide on jednog obućara, kome dade obuću na popravku. Šijući obućar probode šilom sebi levu ruku, i poče krv teći, i jaukaše obućar od bola. Tada apostol Božji zamesi prašinu s pljuvačkom svojom i pomaza ranjavu ruku, i odjednom posta ruka zdrava. Udivi se obućar ovome čudu, i pozva Marka u svoj dom. Čuvši Markovu propoved Anian — tako mu beše ime — krsti se i on i sav njegov dom. Toliko blagočešće i toliku revnost pokaza Anian na delu Božjem, da ga sv. Marko rukopoloži za episkopa. I bi ovaj sveti čovek drugim episkopom u crkvi Aleksandrijskoj.

espreso

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti