Претрага
Претрага
Close this search box.

SUTRA OBAVEZNO, ALI OBAVEZNO MORATE DA URADITE SAMO 1 STVAR: Verovanje kaže da ĆETE IMATI SREĆE samo ako…

Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 17. novembra obeležavaju praznik posvećen Prepodobnom Joanikiju Velikom.

Prepodobni Joanikije Veliki smatra se čudotvorcem. Od Boga je imao vrlo obilat dar čudotvorstva: lečio sve bolesti i muke, izgonio demone, ukroćavao zveri, naročito imao vlast nad zmijama, prelazio je preko vode kao po suvom, bivao nevidljiv za ljude kada je to poželeo, proricao buduće događaje. Odlikovao se prevelikim smirenjem i krotošću. Podvizavao se preko 50 godina, i to na raznim mestima.

Rodio se u selu Marikati u oblasti Vitinijskoj, od oca Miritrikija i majke Anastasije. Kao dečko beše čobanin ovaca. Vodeći ovce na ispašu on se često povlačio u samoću i po vazdan ostajao na molitvi ogradivši stado svoje krsnim znamenjem, da se ne bi udaljavalo i razilazilo. Potom odlazi u vojsku, gde pokaza čudo od hrabrosti, naročito u ratovima protiv Bugara.Posle vojničke službe Joanikije se povukao na Olimp Azijski, gde se zamonašio i sav predao podvigu, od koga ne odstupaše do duboke starosti i svoje smrti.

Foto: Pixabay

Po spoljašnjem izgledu beše kao div, krupan i silan. Uzimao je živa učešća u sudbini crkve Božje. U vreme ikonoborstva najpre se i on bio prelastio, no posle trgao i postao vatren pobornik poštovanja ikona. Imao je veliko prijateljstvo sa Metodijem patrijarhom Carigradskim. Poživeo je 94 godine. Pre i posle smrti veliki čudotvorac.

MOLITVA PREPODOBNOM JOANIKIJU VELIKOM GLASI:

“Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talante. Bio si svećnjak svetu, sijajući svojim čudesima, Joanikije oče naš: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.”

alo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti