Претрага
Претрага
Close this search box.

Svaka kuća na Uskrs treba da miriše na jorgovan: Ovaj cvet štiti Bogorodica, ali samo ako je na posebnom mestu u kući

Foto: Freepik

Malo ko na planeti može da prođe porod jorgovana a da ne primeti predivan miris ovog cveta. Osim što je atraktivan za bašte, jorgovan je veoma lako uzgajiti. Za njega se povezuju brojne legende i priče, a jedna od njih je povezana s Presvetom Bogorodicom.

Blagosloveno drvo jorgovana

Prema predanju, nakon raspeća Isusa Hrista, njegova majka, Bogorodica, bila je ispunjena tugom i iscrpljena od bolnog žaljenja. Tražeći trenutak mira i utehe, Bogorodica je pronašla sklonište pod jednim drvetom i umorna, legla je pod to drvo i ubrzo zaspala.

Drvo, osetivši njen bol i želju da je zaštiti, obasulo je svoje guste grane lišćem kako bi joj pružilo utočište od hladnoće i vetra. Kada se Bogorodica probudila i videla kako je priroda brinula o njoj dok je spavala, osećala se blagosloveno i zahvalno. U znak zahvalnosti i ljubavi prema drvetu koje joj je pružilo utočište, blagoslovila je to drvo. Od tog trenutka, drvo je počelo da cveta predivnim mirisnim cvetovima jorgovana, kao simbol nove nade i obnove.

To drvo postalo je poznato kao jorgovan, a njegovi cvetovi su od tada simbol ljubavi, lepote i prolećne obnove. Cvetovi jorgovana širom sveta podsećaju ljude na snagu i utehu koje priroda može pružiti u trenucima tuge, ali i na nežnu ljubav i brigu koju Bogorodica pokazuje prema svima nama.

Zato je bitno da za Uskrs u kući imate bar jednu granu ovog predivnog cveta. Stavite je u vodu pored ikone, kandila i vrbine grančice koju ste doneli na Vrbicu kući.

Znak ljubavi: Dolina jorgovana

Ni Nemanjići nisu bili imuni na lepotu ovog cveta, pa je poznato da je kralj Uroš Prvi Nemanjić, kako bi na naročit način dočekao svoju buduću suprugu, Jelenu Anžujsku, naredio da se pre njenog dolaska celom dužinom nepristupačne doline Ibra posadi prelepo drveće jorgovana ne bi li ovaj predeo buduću kraljicu podsećao na njenu rodnu Provansu.

Simbolika jorgovana

U simbolici cveća, jorgovan zauzima posebno mesto. Ljubičasti jorgovan predstavlja simbol prve ljubavi, dok beli jorgovan označava mladalačku nevinost i vernost. Postoji i tužnija nota u simbolici jorgovana; kaže se da je ljubičasti jorgovan pobeleo nakon što je bio ostavljen na grobu devojke koja je izgubila život zbog nesrećne ljubavi. Veruje se da kupanje u jorgovanoj vodi omogućava da se ugleda buduća ljubav. ​

24sedam.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
angie
06.05.2024 11:51

Slažem se i venac se pravi od ovog cveća. Sećam se stare kuće kod mojih na selu. Kamena staza od lomljenog struganika i jedan beli i ljubičasti jorgovan. Miris još uvek mogu da osetim.

Povezane vesti