Претрага
Претрага
Close this search box.

SVAKI DESETI SRBIN IMA PROBLEMA SA ŠTITNOM ŽLEZDOM! Dr Žarković otkriva koji se sve simptomi javljaju

Foto: Pexels

Danas se u Srbiji procenjuje da svaka deseta osoba ima poremećaj rada štitne žlezde, koji može da se javi i kod dece i kod odraslih. Simptoma ima više, a dr Miloš Žarković, endokrinolog UKCS za RTS objašnjava koji su uzroci poremećaja rada štitne žlezde, simptomi, ali i kako se leče

Kako je naveo profesor Žarković mnogo je razloga zbog kojih se povećava broj pacijenata sa ovim poremećajem. U našoj okolini nalaze se mnogobrojne supstance, takozvani endokrini elementi. To su različiti elementi plastike, supstance kojima se impregnira materijal za nameštaj i zavese. Sve one negativno deluju na endokrini sistem, pa i na štitnu žlezdu. Drugi problem je epidemija gojaznosti.

“Imamo jako veliki broj pacijenata, na Klinici za endokrinologiju, preko hiljadu. U ambulanti pregledamo par stotina pacijenata dnevno. Trećina pregleda odnosi se na tiroidnu žlezdu. Ako uzmemo u obzir da imamo oko deset odsto poremećaja štitne žlezde, a svaki drugi čovek ima čvor u štitnoj žlezdi. Moramo da razdvojimo šta je bitno”, rekao je profesor Žarković.

Napominje da je sve više mladih koji imaju poremećaj u radu štitne žlezde. Ali da postoji bolja dijagnostika i sve više je blagih formi bolesti.

Koje simptome ne treba ignorisati?
“Dijagnoza ima nekoliko elemenata, jedan od njih je laboratorijski rezultat kako bi se videlo kakva je funkcija, drugi su autoimuna tela, treća stvar je ultrazvuk. Ne treba ignorisati hipotirozu, koja daje simptome lupanja srca, umora, žute kože, nervozu, gubitak na težini”, rekao je dr Žarković i ističe da sve forme bolesti mogu da se drže pod kontrolom jer postoje lekovi koji se koriste bilo gde u svetu za terapiju bolesti.

Šta je prevencija?

“Prevenvcija bolesti je unos joda, unos gvožđa, optimalna koncentracija selena i adekvatan unos vitamina D”, rekao je prof. dr Miloš Žarković, endokrinolog UKCS. Takođe i redovna kontrola hormona je još jedan od vidova prevencije.

RTS/MONDO

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti