Претрага
Претрага
Close this search box.

Sve tajne zanatskog piva: Zašto je domaća radinost bolja od industrije?

Pixabay/rodrigosenag

U susret Novosadskim danima piva koji će se održati 3. i 4. novembra na Novosadskom sajmu pokušali smo da saznamo da li naši sugrađani favorizuju domaću radinost ili industrijske brendove.

Razlika između industrijskih i zanatskih piva

Na početku su sva piva bila zanatska, a onda je industrija u nameri da poveća proizvodnju uticala na umetnost ovog zanata.

Sve kraft pivare u Srbiji slede nemački princip u proizvodnji piva (Reinheitsgebot) koji datira iz 1516. godine – a reč je o Naredbi o čistoći piva staroj preko 500 godina.

Ovaj princip nastanka nalaže četiri osnovna sastojka: vodu, kvasc, ječmeni slad i hmelj.

U industrijskoj proizvodnji neretko se dešava da se ječmeni slad zameni kukuruznom krupicom koja je jeftinija, ali i da se dodaju pojačivači ukusa, enizimi, boje, pivski aditivi itd…

Šta kažu Novosađani, a šta novosadske pivnice?
Najviše sugrađana izjasnilo se da voli, ali ređe konzumira kraft pivo.

Mihajlo (19) rekao je za naš portal kako, iako više voli ukus zanatskih piva, zbog studentskog života mnogo češće pije ”Zaječarac” iz limenke.

Jovanka (47) kaže da je za nju pivo – pivo, te da ne primećuje posebne razlike između ove ili one vrste. Jedino je bitno da se pije posle nedeljnog ručka.

Foto:Pixabay/harassevarg

Helena i Hana (33), bliznakinje su koje smo zatekli kako u jednoj od poznatih lokalnih pivnica uživaju u čaši velikog crvenog piva.

”Crveno je najlepše kraft pivo koje volimo da popijemo kada se, i pored svih životnih obaveza, uspemo sastati”, rekla je Hana, dok je Helena dodala da nema naviku da pije industrijska piva!

Kod ostalih sagovornika odgovori su bili vrlo slični. Svi su saglasni da češće piju industrijske brendove, zbog velike rasprostranjenosti, ali da kada sebe žele da počaste kvalitetom, ipak posegnu za nekim od zanatskih piva.

Domaćini novosadskih pivnica rekli su nam da njihovi gosti najviše konzumiraju IPU, kao pivo proverenog ukusa. Uz IPU, Novosađani se interesuju i za APU, ali i za razne varijacije pšeničnih piva.

Naši sagovornici ističu da je lepota u proizvodnji piva u tome što ni jedno pivo nije isto i svaki zanatlija sa nekim sitnim detaljem svom proizvodu daje svoj lični pečat.

Novosadski dani piva

Novosađani će na ovogodišnjoj manifestaciji moći da uživaju u velikom izboru zanatskih piva najrazličitijih proizvođača.

Kao i prethodnih godina, kvalitetan muzički program je zagarantovan. Ove godine za dobar zvuk zaduženi su legendarna Ju grupa, Jurica Pađen i Aerodrom, Crvena jabuka i Mile Kekin.

Gradske info

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Pedja
23.10.2023 17:42

a filtera za čistoću nigde, pije se muljčina iz bureta nikad opranog

Povezane vesti