Претрага
Close this search box.

Švedske ćufte, savršeno sočne i ukusne: Specijalitet koji morate probati

Foto: elements.envato.com

Švedska je poznata zemlja po mnogo čemu, a kada je reč o kuhinji i specijalitetima, onda su to zasigurno ćufte. Švedske ćufte su njihovo gotovo nacionalno jelo, a njihova priprema je slična kao našim, ali je recept nešto drugačiji.

Sastojci za švedske ćufte:

  • 300 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 jaje
  • 3 kašike prezli
  • 1 kašika ulja
  • malo muskatnog oraščića
  • malo soli

za sos:

  • 3 kašike otopljenog putera
  • 3 kašike brašna
  • 2 šolje pilećeg bujona
  • 100 ml pavlake za kuvanje

Priprema švedskih ćufti:

Crni luk oljuštite i iseckajte na sitno, pa mu dodajte prezle i ostavite sa strane u činiji pet minuta, da prezle upiju sok crnog luka.

Potom ubacite ostale sastojke osim ulja i dobro promešajte. Od dobijene smese pravite ćufte, a uz pomoć kašike možete da procenite kolike će one biti.

U tiganj sipajte ulje i pustite da se dobro zagreje i stavljajte polako ćufte da se prže. Neka bude minimum tri minuta, sa svih strana neka se dobro ispeku. Kada budu gotove, ređajte ih na tanjir koji ste obložili ubrusom.

U isti tiganj sipajte puter pa kada se otopi, dodajte brašno i mešajte oko jednog minuta. Onda dodajte bujon i polako će smesa da se zgusne, ali morate stalno da mešate da se ne bi pojavile grudvice. Kada proključa., ubacite ćufte i pustite da se kuvaju do 10 minuta ili dok se smesa u tiganju skroz ne zgusne.

Na kraju sipajte pavlaku za kuvanje, kuvajte još oko dva minuta i sklonite sa šporeta. Ovako spremljene ćufte možete da jedete uz pire krompir, a Šveđani ih rado jedu sa malo džema od borovnica.

Prijatno!

ona.rs

Tagovi:

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti