Претрага
Претрага
Close this search box.

SVI AUTOMOBILI ĆE OD OVOG DATUMA MORATI DA IMAJU “CRNU KUTIJU” Stručnjak objasnio šta to znači za srpske vozače

Foto: Gradske info/Arhiva

Od 7. jula svi novi automobili na teritoriji Evropske unije moraće da imaju “crnu kutiju”. Da li to znači da ćemo i mi morati da ugradimo taj uređaj, kako bismo mogli da putujemo u zemlje Evropske unije, da li će se na ovaj način smanjiti broj saobraćajnih nesreća i da li postoji rizik od zloupotrebe podataka koji se prikupljaju u “crnoj kutiji”.

“Zadnjih pet sekundi pre sudara, kutija piše tačno podatke o upotrebi vozila. Da li su uključena svetla, da li je pritisnuta kočnica, kojim usporenjem koči, koja je brzina itd… Sve te podatke imate 5 sekundi pre sudara”, objašnjava prof. Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić.

Ono što je ljudima nepoznanica je to što crna kutija postoji u gotovo svim automobila i pre donošenja ovog propisa, ističe profesor.

“To je ustvari modul koji služi za aktiviraje ‘air bag-a’, u njemu se nalaze ti podaci. Nije to nikakav nov uređaj. Proizvođači neće ništa novo da rade, već pre donošenja ovog propisa, nisu dozvoljavali da se čitaju podaci iz te kutije, odnosno da vi na osnovu podataka iz vašeg automobila ne biste bili osuđeni. Nećete da kupite takav auto koji će vas odvesti na sud“, govori Vujanić.

Foto: Ilustracija

“U mnogim automobilima postoji crna kutija, nije bila toliko detaljna, na primer Audi iz 2015. kad biste uzeli da mu čitate crnu kutiju, ne biste mogli da nađete sve ove podatke koje sam naveo, ali neke biste mogli. U Americi je prvo uvedeno da smeju da se čitaju podaci iz crne kutije, a onda je to prošireno na ostatak sveta. Čitanje se radi pomoću posebnog uređaja koji košta 5.000 – 6.000 evra, a da biste mogli da pročitate morate da završite neki kurs, u Srbiji je oko 20 ljudi osposobljeno za čitanje i tumačenje tih podataka. Mi smo morali da primenimo propise u kome će biti svaki novoproizvedeni automobil i koji će morati da ima ugrađen taj segment i omogućen za čitanje. To znači ako uzmete Golfa dvojku od pre 20 godina nema on taj uređaj i ne možete da ga čitate. Vozila proizvedena od svetskih proizvođača su već opremljena time, ali automobili koji su možda proizvedeni 10 godina unazad”, rekao je prof. Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić.

(TV Prva/MONDO/J.D.)

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Bojan
05.07.2024 12:25

Kakva crna kutija,lepo ugradite tahografe i u kola,pa kad ga policajac zaustavi na putu,ocita ga i pljusne kaznu,kao nama na kamionima,i resen problem,sa tom crnom kutijom bukvalno nista ne dobijate.

Povezane vesti