Претрага
Претрага
Close this search box.

Titova vila u Njujorku, sa tajnom sobom, prodata za neverovatnu cifru, Jugoslavija je kupila 1946. godine za 300.000 dolara (FOTO)

Foto: Curbed NY

Vila je izgrađena 1905. godine, a Jugoslavija je kupila 1946. godine i u to vreme je koristio predsednik Josip Broz Tito.

Daglas Eliman Ril Estejt, jedna od najvećih agencija za posredovanje u nekretninama u Americi, objavila je prodaju vile na Petoj aveniji, na Menhetnu u Njujorku, za punu traženu cenu od 50 miliona dolara.

Vilu je kupila kompanija s adresom u Njujorku. Agent koji je prodao nekretninu Tristan Harper izjavio je da će se nastaviti slavna istorija ovog imanja koje je nekada bilo u vlasništvu Josipa Broza Tita.

Foto: Scott Wintrow/Gamut Photos/Curbed NY

U ovoj velelepnoj vili su 32 sobe, osam kupatila i dva lifta, a dizajnirali su je isti ljudi koji su uradili nacrte za Grand Central Terminal u Njujorku.

Godine 1905. zdanje je koštalo 60.000 dolara, dok je Jugoslavija kupila za 300.000 dolara.

Zgrada je ugostila svetske lidere i postala dom za jedan veoma neobičan element: „tajnu sobu obloženu metalom na gornjem spratu poznatu kao Faradejev kavez koji je omogućavao zvaničnicima sovjetskog saveznika da razgovaraju ili prave poziva bez rizika da budu prisluškivani“, navode američki mediji.

Foto: Scott Wintrow/Gamut Photos/Curbed NY

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti