Претрага
Претрага
Close this search box.

To je samo mit: Mačke uopšte ne bi trebalo da piju kravlje mleko

Foto: Pexels

Često smo svedoci slika iz detinjstva gde je mačka nagnuta nad činijom punom mleka, ali istina je daleko od te idile. Iako mnogi veruju da je kravlje mleko zdravo za mačke, veterinari upozoravaju na suprotne efekte i potencijalne zdravstvene rizike za ove kućne ljubimce.

Mnogi veruju da mačke vole i treba im mleko jer je bogato kalcijumom i proteinima, ali istina je da većina odraslih mačaka ne može da svari mlečni šećer, laktozu. Mačke, kao i većina sisara, gube sposobnost varenja laktoze nakon što se odbiju od majčinog mleka, što se obično dešava između 4-8 nedelja starosti. To znači da konzumiranje kravljeg mleka može izazvati probavne probleme kao što su dijareja, nadimanje, pa čak i povraćanje kod većine odraslih mačaka.

Rizici konzumiranja kravljeg mleka

Pored problema sa varenjem, postoji nekoliko drugih rizika povezanih sa davanjem kravljeg mleka mačkama. Jedna od njih je gojaznost. Kravlje mleko sadrži mnogo masti i kalorija, što može dovesti do prekomerne težine kod mačaka ako se daje redovno. Gojaznost je ozbiljan problem koji može da izazove brojne zdravstvene probleme kao što su dijabetes, bolesti srca i problemi sa mobilnošću. Mačke, kao i ljudi, mogu imati alergijske reakcije na određene sastojke hrane, uključujući kravlje mleko. Simptomi alergije mogu uključivati svrab, crvenilo kože, dijareju i povraćanje. Zbog toga je važno biti oprezan pri uvođenju novih namirnica u ishranu mačke i obratiti pažnju na bilo kakve znake alergijske reakcije.

Šta dati mačkama umesto toga

Umesto kravljeg mleka, mačke treba da piju vodu kao primarni izvor hidratacije. Pored toga, postoje specijalno formulisane zamene za mačje mleko koje ne sadrže laktozu i koje su bezbedne za mačke. Takve zamene mogu biti dobar izvor hranljivih materija za mačke, ali uvek je važno da se konsultujete sa veterinarom pre nego što napravite bilo kakve promene u ishrani vašeg ljubimca.

Ukratko, iako može izgledati kao bezopasan gest, davanje mački kravljeg mleka može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Umesto toga, uvek je najbolje obezbediti vašoj mački pristup čistoj vodi i, ako želite da razmazite svog ljubimca, istražite bezbedne alternative kao što su specijalno formulisane zamene za mleko. Vaša mačka će vam biti zahvalna što brinete o njenom zdravlju.

24sedam.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Brat Ljuba
14.05.2024 15:27

Bulevar JNA 18, 6 GODINA VETERINE, PA DA PRIČAMO, ILI NEMOJ DA JEDEŠ G…. KADA JE BUREK JEFTIN.

Povezane vesti