Претрага
Претрага
Close this search box.

Tri najsigurnija načina da odmrznete mleveno meso: Sprečite trovanje i loš ukus jela

Foto: elements.envato.com

Iako postoji nekoliko metoda za brzo odmrzavanje, neke su mnogo bezbednije od drugih

Mleveno meso je jedna od onih namirnica koje se često čuvaju u zamrzivaču, pa je korisno znati najsigurniji način za odmrzavanje. Odmrzavanje mlevenog mesa može biti izazovno ako želite da sačuvate svežinu i kvalitet, ali i da izbegnete rizik od kontaminacije.

Iako postoji nekoliko metoda za brzo odmrzavanje, nIako postoji nekoliko metoda za brzo odmrzavanje, neke su mnogo bezbednije od drugih. Pravilno odmrzavanje mlevenog mesa ne samo da osigurava ukus, već i sprečava razvoj štetnih bakterija koje mogu dovesti do trovanja hranom. Pre nego što se meso zamrzne, preporučljivo je spakovati ga u tanke kese. Tako će se kasnije brže odmrznuti.

Najvažnije je da nikada ne odmrzavate mleveno meso u vrućoj vodi ili na kuhinjskom pultu. Na taj način, meso postaje podložnije bakterijama koje mogu dovesti do trovanja hranom.

Tri metode za sigurno odmrzavanje

1. Odmrzavanje u frižideru: Odmrzavanje mlevenog mesa u frižideru je najbezbedniji način jer vam daje najveću kontrolu nad temperaturom i čuva meso van opasne zone, tj. temperature u kojoj bakterije mogu da se razmnožavaju. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), za odmrzavanje pola kilograma mlevenog mesa u frižideru potrebno je ceo dan. Nakon odmrzavanja, meso mora biti upotrebljeno u roku od jednog do dva dana.

2. Odmrzavanje hladnom vodom: Za brže odmrzavanje koje zahteva više pažnje, mleveno meso možete preliti hladnom vodom ili potpuno potopiti u hladnu vodu. Ključno je da meso bude hermetički zatvoreno kako bi se sprečio kontakt sa bakterijama koje se prenose vazduhom. Menjajte vodu svakih 30 minuta. Ova metoda može odmrznuti manje pakete mesa za sat vremena ili manje. Pripremite meso odmah nakon odmrzavanja.

3. Odmrzavanje u mikrotalasnoj: Najbrži način za odmrzavanje mlevenog mesa je upotreba mikrotalasne pećnice. Uklonite ambalažu koja nije otporna na toplotu i stavite meso u posudu za mikrotalasnu pećnicu. Ova metoda zahteva da se meso odmah upotrebi nakon odmrzavanja kako bi se sprečila kontaminacija.

Pravilno odmrzavanje mlevenog mesa je ključno za očuvanje kvaliteta i sigurnosti hrane. Birajući jedan od gore navedenih metoda, možete biti sigurni da ćete izbeći rizik od bakterija i trovanja hranom. Uvek se pridržavajte preporuka za sigurnost hrane kako biste uživali u zdravim i ukusnim obrocima.

24sedam.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti