Zdrava creva su ključna za celokupno stanje organizma. Ono što unosimo u njega diktira nam kako ćemo da se osećamo, da li će nam šećer skočiti ili loš holesterol. Takođe, zdravlje creva i gubitak težine su usko povezani.
Jedan od ključnih faktora u ovom odnosu je konzumacija prebiotičke hrane, napominje nutricionistkinja Džulija Čebotar. Navela je neke od najboljih prebiotičkih namirnica koje možete da jedete da biste resetovali creva i izbacili višak masti. Otkrila je da su banane, praziluk i špargle samo neki od mnogih primera prebiotičke hrane koju možete da konzumirate i koja može pomoći u gubitku težine i poboljšanju zdravlja creva.
“Nezrele banane su dobar izvor otpornog skroba, vrste prebiotičkih vlakana. Mogu se dodati u smutije ili uživati kao užina. Praziluk sadrže inulin, moćna prebiotička vlakna. Dodajte ga u supe, variva ili kao dekoraciju jelima. Špargle su ukusan izvor prebiotičkih vlakana. Uživajte u njima kuvanim na pari, pečenim ili u salatama”, napominje Čebotar.
Za kraj je napomenula da izbalansirana ishrana i uključivanje gore napomenutih namirnica može da donose brojne blagodeti za zdravlje creva i gubitak neželjenih kilograma.
mondo