Uloge po kojima ćemo pamtiti Nebojšu Glogovca

Foto: Tanjug

Poznati glumac Nebojša Glogovac preminuo je 9. februara, nakon kratke borbe sa rakom pluća u 49. godini života. Po ovim ulogama ćemo ga pamtiti!

Počeci karijere Nebojše Glogovca

Prvu TV ulogu Nebojša je imao 1987. godine, kada se pojavio u nekoliko epizoda serije „Bolji život„, gde je imao malu ulogu školskog druga Slobodana Popadića.

Na filmu debituje 1993. godine, u drami „Raj“, Petra Zeca, gde je imao jednu od glavnih uloga- Brimića, prijatelja Miloša Crnjanskog.

Dve godine kasnije, dobio je ulogu u filmu reditelja Gorčina Stojanovića „Ubistvo s predumišljajem“  u kom je tumačio Bogdana, ranjenika na ratištu u Bosni, koji sa nestrpljenjem čeka opravak kako bi se vratio nazad. Za ovu ulogu dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu Car Konstantin na Filmskom festivalu u Nišu.

Uspon Nebojše Glogovca

Značajniju ulogu odigrao je i 1997. godine,  ulogom Simketa u filmu „Do koske“, Kao Zlatko Gavrilović, 1998. godine pjavljuje se u TV seriji „Porodično blago“, kada stiče i veliku popularnost. Slede filmovi „Bure baruta“, „Spasitelj“, „Ranjena zemlja“, te „Nebeska udica“. Ovaj film je dobio odlične kritike na filmskom festivalu u Berlinu, a Glogovca su upoređivali sa Džordžom Klunijem.

Nakon toga, 2001. godine, Nebojša se pojavljuje u ulozi policajca u filmu „Munje!“, gde se proslavio rečenicama popu „Dolče i Gabana a? Pa i njega ćemo da hapsimo!“. Naredne godine igra u filmovima „Klasa 2002“, horor filmu „T.T. Sindrom“ i „Država mrtvih“.

Kao taksista Živac pojavljuje se u filmu „Kad porastem biću kengur“, a narednih godina igra u u još filmova i serija.

Filmska drama „Hadersfild“, u kojoj je Nebojša tumačio džudistu koji se leči u mentalnim institucijama, pokazala je potpuni potencijal ovog glumca. Za ulogu Ivana u pozorišnoj predstavi Hadersfild, dobio je Gran pri za najbolju mušku ulogu.

Usledele su uloge u serijama „Vratiće se rode“, „Moj ujak, kao ujak“, te „Moj rođak sa sela“, te u filmovima „Kad svane dan kao Mališa“ i „Artiljero kao Zlaja“.

Poslednje godine glumačke karijere

U poslednjih nekoliko godina, Glogovac se pojavljuje u brojnim filmovima, a 2015. godine, u Požarevcu, proglašen je Najboljim glumcem 20. Glumačke svečanosti Milivoje Živanović.

Prošle godine, glumio je u kratkom filmu „Tihi kutak Hristov“, a nakon toga i u u filmovima „Saga o tri nevina muškarca“ i „The Books of Knjige — Slučajevi pravde“ .

Pojavljuje se i u seriji „Nemanjići — rađanje kraljevine“, u ulozi Vukana Nemanjića, te u filmovima „Zaspanka za vojnike“ i J“užni vetar“ ove godine.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti