Претрага
Претрага
Close this search box.

Uskladite rad od kuće sa decom

Foto: Money Crashers

Prisetite se kako je to bilo kad ste imali bebu, kada ste dan i obaveze planirali po tome kada dete spava. Sada je slična situacij. Prilagodite raspored svog deteta i svoje radne zadatke koliko god je moguće. Ako i partner ostaje kod kuće, prvo zajedno sedite i napravite raspored tako da “pokrivate” jedno drugo u obavezama.

Rutina je važna- kako za roditelje, tako i za decu. Isplanirajte nekoliko dana unapred detetove aktivnosti u izolaciji, obuhvatajući i vreme za igru, maženje i razgovor s vama, učenje, istraživanje i socijalizovanje s drugom decom i važnim osobama (u ovom slučaju, telefonski i putem društvenih medija).

Preporučuje se da radna jedinica bude na odvojenom mestu od onog gde dete provodi većinu vremena, tako da i ono shvati da mama ili tata ne gledaju TV, već rade. Deca treba da shvate da ovo nije vikend ili raspust, i da mama tata moraju da rade, a da će se s njim igrati u određeno vreme, kada završe posao.

Foto: KALW

Dajte deci podsticaj u aktivnostima koje zahtevaju samostalnost primerenu detetovom uzrastu. Pohvalite kada sami završe slikovnicu, vežbaju pisanje, čitanje, nagradite kada se drže pravila nekom unapred dogovorenom privilegijom.

Posvetite se detetu: Ako ste mu obećali pažnju u određeno doba dana, neka to i ima.

Ovo je zahtevna situacija i ako ste detetu potrebni, potrebni ste mu u tom trenutku. Iako je teško, roditelji ne bi trebalo da imaju osećaj krivice jer ne mogu biti na dve strane odjednom, i sasvim je izvesno da će osetiti i frustraciju kod dece. I to je ok. Upravo ovo je sjajna prilika da kod dece podstičemo samostalnost i kreativnost. Budite nežni prema sebi i vodite računa i o svojim potrebama.

Autor: nsuzivo.rs

 

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti